POSLJEDICE

Korona izaziva nesanicu, oštećuje sluh, bubrege...

U postkovid tretman uključeni su fizioterapeut, infektolog, pulmolog, internista kardiolog, internista dijabetolog, neurolog, nefrolog i psiholog

Nakon izlaska iz bolnice pacijenti se liječe u postkovid ambulanti. Ilustracija

Piše: A. Jamaković

5.5.2021

Građani koji su prebolovali zarazu koronavirusom, a koji nakon toga ne čuju dobro ili se žale na opadanje kose, crvenilo kože, svrbež, trebaju potražiti ljekarsku pomoć kako bi spriječili ili usporili prelazak u hroničnu formu.

Hronična oboljenja

To je za „Avaz“ kazao šef Infektivne klinike Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu Ednan Drljević, ističući da su zabilježeni i slučajevi u kojima se nekima ne vraćaju čula mirisa i okusa, bez obzira na to što su imali lakši oblik infekcije, ali da i tu postoji terapija koja se može preporučiti.

Ova bolnica ima postkovid ambulantu i postkovid odjel.

- U ambulanti liječimo bolesnike koji su zbog COVID-19 bili u bolnici, a po otpuštanju ih pratimo tri-četiri mjeseca. U odjelu liječimo one koji su negativni, ali još nisu za otpust kući. Tu im korigiramo šećer, disanje, bubrege. Postkovid tretman zahtijeva multidisciplinarni pristup, uključeni su fizioterapeut, infektolog, pulmolog, internista kardiolog, internista dijabetolog, neurolog i nefrolog i psiholog - kazao je Drljević.

Pojašnjava da, bez obzira na težinu kliničke bolesti, svi koji su prebolovali koronu mogu imati izražene simptome u postkovidu ili da čak dobiju i neki hronicitet. Pod tim se, kaže, podrazumijevaju i promjene na plućima, srcu, bubrezima i nervnom sistemu.

Drljević: Ulaze u redovnu proceduru praćenja. Arhiv

Riješiti na vrijeme

Drljević napominje da prate stanje izliječenih građana nastojeći otkriti simptome dok još nisu toliko izraženi i riješiti ih na vrijeme.

- Automatski ulaze u redovnu proceduru praćenja. Otkrijemo, naprimjer, da imaju upalu srčanog mišića ili ovojnice, da se promjene na plućima nisu povukle, da imaju problem s disanjem, oštećenja sluha, vida, okusa, mirisa. Javlja se i zaboravnost, poremećaj sna… Mnogo je onih koji nakon korone imaju oštećenje bubrega, trudimo se sve to prevenirati da ne ide u hronično oštećenje - naveo je Drljević.

Vježbe daju rezultate

Dr. Drljević napominje da svaki postkovid pacijent nakon 15 dana dolazi na kontrolu kod infektologa, odakle biva dalje raspoređen.

- Svi naši pacijenti u roku od tri-četiri mjeseca nakon izlječenja od korone moraju obavezno uraditi ultrazvuk srca, to je prema standardima u SAD, a većina onih koji imaju promjene na plućima mora uraditi i spirometriju. Pacijenti koji su na fizioterapiji mogu se naučiti da rade vježbe kod kuće koje su više nego svrsishodne - istakao je Drljević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.