NA LICU MJESTA

Varhelji nakon primopredaje vakcina: Evropskoj uniji je stalo do BiH i regiona

Niko nije siguran dok svi ne budu sigurni, to je osnovna poruka u pandemiji, istakao je Šalenberg

Erdin Halimic
Piše: Erdin Halimić

4.5.2021

Varhelji, Šalenberg i Tegeltija se obratili na Sarajevskom aerodromu - Avaz
Dnevni avaz
Na Aerodromu se obratili Varhelji, Šalenberg i Tegeltija - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+30

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji (Varhelyi) kazao je tokom današnje primopredaje 10.500 vakcina iz EU da je sretan što je danas u Sarajevu.

- Ovo je veliki dan i mi pokazujemo da brinemo za BiH i ovu regiju. Vrlo važan moment, za podsticaj vakcinacije u BiH. Moramo osigurati vakcine za medicinske radnike koji su na prvoj liniji. BiH će dobiti više od 200.000 vakcina na ovaj način, a cijela regija više od 600.000. Ovo je početak, jer moramo vakcinisati sve - kazao je Varhelji.


Dodao je da ovo nije bio lagan zadatak.


- Evropa brine o vama. Evropskoj uniji je stalo do BiH i regiona. To je naša osnovna poruka - istakao je Varhelji.


Ministar vanjskih i evropskih poslova Austrije Aleksander Šalenberg (Alexander Schallenber) ovom prilikom kazao je da je danas dobar dan za BiH i EU.


- EU vas nije iznevjerila i možete računati na nas. Ovo je zajednički trud svih nas i zajednička borba. Kad su nas na početku godine pitali hoćemo li koordinirati nabavku vakcina za zapadni Balkan odmah smo pristali. Niko nije siguran dok svi ne budu sigurni, to je osnovna poruka u pandemiji - istakao je Šalenberg.


Odgovarajući na pitanja novinara, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija je kazao da će ove vakcine nabavljene kroz EU sistem.


- EU nam je osigurala značajna sredstva i mi nabavljamo vakcine koje su odobrene u EU. One će se raspodijeliti kao i bilo koje druge. Bit 62 posto za FBiH, RS će dobiti 38, a Brčko distrikt 2 posto - pojasnio je Tegeltija.


Komesar Varhelji kazao je da bi volio da su vakcine došle i ranije.


- Nije to bilo moguće osigurati. Vakcine su nabavljene od sredstava EU. BiH ovo dobija kao donaciju, ali je neko ovo morao platiti - kazao je Varhelji.


Predsjedavajući Tegeltija pojasnio je da je danas stiglo nešto više od 10.000 doza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.