MUTNE IGRE

Ko želi ukloniti glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić

Samo jedna pravosudna institucija u državi poštuje Zakon o zaštiti tajnih podataka, u VSTV-u nemaju ni certifikat, utvrdila istraga

Tadić: Optužena da nije saradnike tužilaca slala na provjere; Kurspahić-Nadarević: Zašto nije tražila podatke. Avaz

Piše: Miralem Aščić

4.5.2021

Nijedno tužilaštvo u Bosni i Hercegovini nije implementiralo Zakon o zaštiti tajnih podataka, saznaje „Dnevni avaz“. Utvrdila je to i istraga Državnog tužilaštva u predmetu protiv Osmana Mehmedagića Osmice, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), a tiče se postupanja Komisije za sigurnosne provjere.


Krije podatke

Jedina pravosudna institucija koja je provela sigurnosne provjere je Sud BiH, dok ostale institucije, federalna i kantonalna tužilaštva te entitetski sudovi nisu akte uskladili sa zakonom.

Zanimljivo je da je Ministarstvo sigurnosti BiH, tačnije ministar Selmo Cikotić (SDA) odbio postupiti prema zahtjevu Tužilaštva da im se daju ovi podaci na koje jedino on može dati saglasnost kao državni sigurnosni organ.

No, naknadnim provjerama osoba koje su direktno uključene u ovaj postupak utvrđeno je da se Zakon uopće ne implementira niti poštuje i da to radi samo jedna institucija.

S druge strane, i pored svih ovih podataka, Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH podigao je 2. aprila disciplinsku tužbu protiv Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, navodeći da je ona, kao čelnik ove pravosudne institucije, kršila odredbe ovog zakona.


Mehmedagić: Koga kontrolira u UDT-u. Avaz

U tužbi je navedeno da je Tadić propuštala da, kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužilaštva koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu obaveze i mjere navedenog zakona.

U prijevodu, Tadić je optužena da nije saradnike tužilaca slala na provjere, a što nije uradilo nijedno tužilaštvo u državi.

Međutim, Alena Kurspahić-Nadarević, glavna disciplinska tužiteljica, Tadić je optužila iako je utvrđeno da ni VSTV još nije dobio certifikat na osnovu kojeg bi obavio sigurnosne provjere.


Pokrenula procese

Tek je u proceduri usvajanje pravilnika o tome, a na kojem VSTV radi zajedno s jednom međunarodnom agencijom.

Ovo sve pokazuje da je jedini cilj da se Tadić, koja je „kriva“ što se Tužilaštvo drznulo optužiti direktora OSA-e, započelo rad na otkrivanju ubica Dženana Memića, počelo provjere o uzrocima smrti u KCUS-u, ukloni iz ove institucije pod svaku cijenu.

Ova tačka optužbe protiv Tadić ubačena je u trenutku kada je vođen postupak protiv Mehmedagića, koji je još pod istragom državnih tužilaca i koji je prijatelj s predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcem. 

Ko je imenovan u Komisiju

Prvostepenu komisiju VSTV-a, koja će odlučivati o disciplinskoj tužbi protiv Tadić, čine Sanela Butigan-Gorušanović, potpredsjednica VSTV-a, Berina Alihodžić, član VSTV-a i zamjenica glavne tužiteljice Tužilaštva KS, kao i Mirza Đozo, okružni tužilac iz Istočnog Sarajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.