DANAS PRED UN-OM

Šta se u Inckovom izvještaju govori o Osmici i Debevecu

U izvještaju se upozorava da je mandat sadašnjeg generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) istekao i da se mora odrediti novo imenovanje

Mehmed Osmanagić i Ranko Debevec. Arhiv

Piše: D. H.

4.5.2021

U izvještaju koji će visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) danas predstaviti u UN-u, u dijelu koji se odnosi na problematičnost funkcionisanja vladavine prava u našoj zemlji navode se i problemi sa zakonom direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i predsjednika Suda BIH Ranka Debeveca.


U izvještaju se upozorava da je mandat sadašnjeg generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) istekao i da se mora odrediti novo imenovanje.

- Imenovanje je očito odgođeno, naizgled zbog sumnje u tačnost dokaza trenutnog generalnog direktora o obrazovanju koje je za to mjesto po zakonu potrebno. U oktobru je Tužiteljstvo BiH optužilo generalnog direktora za zloupotrebu položaja, jer je pod lažnim izgovorom pribavio video zapis pošte iz koje je krivična prijava protiv njega poslana tužiteljima, kako bi se utvrdilo ko je podnio prijavu. U februaru je oslobođen, ali Tužilaštvo nastavlja s drugim predmetima protiv njega, navodi se u izvještaju.


Dalje se navodi da je u aprilu Ured disciplinskog tužitelja pri Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTV) podnio disciplinske prijave protiv glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić i predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca. 

- Prigovor protiv Tadić odnosi se na stegovna krivična djela zbog nedovoljne zalaganja na dužnosti, nepostupanja po odlukama, nalozima ili zahtjevima VSTV-a bez opravdanih razloga i javnog ponašanja štetnog za ugled tužiteljske funkcije. Što se tiče Debeveca, u disciplinskoj tužbi navodi se da je namjerno pružio lažne, obmanjujuće ili nedovoljne podatke prilikom podnošenja zahtjeva za svoje mjesto, kao i zbog zloupotrebe položaja i snimanja privatnih razgovora s glavnim direktorom OSA-e tokom suđenja, ističe se u izvještaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.