SASTANAK POLJOPRIVREDNIKA

Bakajlić: Nismo zadovoljni politizacijom naših zahtjeva, spremni smo i na blokadu granice

Razni trgovački lobiji, „ubijaju“ i ono malo naš zdrave proizvodnje, kaže Bakajlić

Piše: E. Muračević

4.5.2021

Bakajlić: Neće nas zadovoljiti selektivni pristup. E. Muračević

Imali smo vrlo konstruktivan sastanak sa kolegama iz Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine na čijem je čelu Nedžad Bićo, povodom mjera vezanih za zaštitu bosanskohercegovačke poljoprivredne proizvodnje.

To nam je kazao Savo Bakajlić, predsjednik bijeljinskog Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice, nakon današnjeg sastanka u Vogošći.

- Nismo zadovoljni politizacijom naših zahtjeva vezanih za zaštitne mjere koje se nikako, u željenom obliku, ne usvajaju na Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Nismo sigurni da će Vijeće na sutrašnjem sastanku stati iza svojih poljoprivrednh proizvođača. Neće nas zadovoljiti selektivni pristup rješavanju ovog problema u okviru kojeg bi neki poljoprivrednici imali zaštitne mjere, a drugi ne, niti to da se mjere, koje eventualno donesu, budu odnosile samo na neke zemlje iz našeg okruženja - rekao je Bakajlić.


Bićo: Pomoći bh. privredu. E. Muračević

Dodaju kako žele da se mjere vezane za zaštitu domaće proizvodnje odnose na sve zemlje u svijetu.

- Da se spriječi neravnopravna borba u kojoj se iz drugih zemalja, uz podsticaj njihove proizvodnje, uvozi i nešto čega mi imamo dovoljno proizvedenog i što može zadovoljiti bosanskohercegovačko tržište. Očekujemo da predstavnici institucija vlasti počnu adekvatnije razmišljati o zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje, a ne da, razni trgovački lobiji, „ubijaju“ i ono malo naš zdrave proizvodnje - kaže Bakajlić.


Bićo i Bakajlić poručuju da ako od predstavnika institucija ne bude sluha za njihove zahtjeve, ništa im druge ne preostaje nego da stvar uzmu u svoje ruke te se zaštite blokadom graničnih prijelaza.


Nadaju se, dodaju, da vlast ipak neće dopustiti, da umjesto njiva oru drumove kojima se u BiH uvoze proizvodi sumnjivog kvaliteta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.