NOVI TEKST

Američki mediji o “malina respiratorima": Mi smo ih bacili na smeće, u BiH su kupljeni po jako napuhanim cijenama

Američka agencija za hranu i lijekove nije uvrstila ove respiratore na listu odobrenih uređaja za vanrednu upotrebu za liječenje od Covida

M. Aščić

Tekst objavljen na američkom portalu "Local News 10"

Foto: Avaz


Isti tip medicinskog ventilatora kineske proizvodnje koji je nedavno na Floridi tretiran kao otpad, povezan je s navodnom rasipnom potrošnjom u javnom slučaju korupcije u jugoistočnoj Evropi, objavio je danas američki portal  "Local10 News".

Podsjećamo, američki mediji objavili su prije dvije sedmice da je u američkoj državi Floridi uništen veliki broj kineskih respiratora ACM812A, koji su u Bosni i Hercegovini poznatiji kao "Malina respiratori". Kao je tada navedeno, razlog uništenja je što nisu uvršteni na američku listu odobrenih medicinskih aparata za liječenje pacijenata od korovirusa. 

No u današnjem tekstu ovog portala, navodi se da je  licencirani američki carinski broker sa sjedištem u gradu Doral u Miami-Dadeu nedavno bacio na deponiju respiratore ACM812A vrijedne milione dolara koje su kupljeni od kompanije "Peking Aerospace ChangFeng. 

Istaknuto je da nisu za hitnu upotrebu tokom pandemije koronavirusa. 

  • Prije 15 dana bačeni na deponiju

    Prije 15 dana bačeni na deponiju

    Foto: Agencije


Radi se naime o istim respiratorima koje je nabavila Vlada FBiH putem "Srebrene maline", takozvanim "malina respiratorima" vrijednim 10,5 miliona KM zbog čega se sudi čelnicima Vlade, Fadilu Novaliću, premijeru FBiH ali i Jelki Milićević, njegovoj zamjenici.

Međutim, američki mediji sada navode:

"U Bosni i Hercegovini, tužitelji tvrde da su premijer, najviši državni službenik civilne zaštite i vlasnik kompanije koja je od vlade dobila oko 5,5 miliona dolara, uključeni u shemu uvoza oko 100 ventilatora ACM812A po jako napuhanim cijenama"

Američka agencija za hranu i lijekove nije uvrstila ove respiratore na listu odobrenih uređaja za vanrednu upotrebu za liječenje od Covida

To je razlog zbog kojeg je američki carinski posrednik u Doralu u ime neimenovanog klijenta bacio nove, neiskorištene ventilatore u vrijednosti od milion dolara - kaže se.

Naglašeno je da je sudski postupak u toku i da su optuženi negirali bilo kakvu nezakonitu radnju.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na