STAVOVI

Šalenberg o „non-paperu”: Potpuno neprihvatljivo i zapaljivo

Onaj ko se igra ovakvim mislima igra se sa vatrom, poručio je Šalenberg

Šalenberg: Teritorijalni integritet i suverenitet su neupitni. Avaz

Piše: E. H.

4.5.2021

Ministar vanjskih i evropskih poslova Austrije Aleksander Šalenberg (Alexander Schallenber) boraveći u našoj državi osvrnuo se i na „non-paper”, kazavši da posljednih dana je bio aktuelan fantomski, odnosno nepostojeći dokumenti.


Teritorijalni integritet i suverenitet

- Razmišljanja i igranje sa mislima je potpuno neprihvatljivo i zapaljivo. Teritorijalni integritet i suverenitet su neupitni i ne mogu biti predmet pregovora. Onaj ko se igra ovakvim mislima igra se sa vatrom, i to se treba izbjeći – istakao je Šalenberg nakon sastanka sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Dodao je da budućnost BiH i regiona u Evropskoj uniji.

- Drago mi je da smo krenuli sa isporukama vakcina za BiH i da se na taj način približimo svjetlu na kraju tunela. Poruka EU i Austrije je da vas nećemo ostaviti na cjedilu. Naša velika želja je da tokom ljeta postignemo što veći nivo normlanosti i mobilnosti – kazao je.

Potcrtao je da je od 1966. Austrija najveći investitor u BiH, te da su bliski i dobri međuljudski odnosi.

- Više od 200.000 iz BiH živi u Austriji. Bez stabilne BiH, ni region ne može biti stabilan – naglasio je Šalenberg.

Ministrica Turković izrazila je nadu da će isporuke vakcina putem oba međunarodna mehanizma teći redovno, te da će to omogućiti masovnu imunizaciju u BiH.


Evropska komisija razmatra olakšanje putovanja

- Do nas je došlo da Evropska komisija razmatra olakšanje putovanja. Izrazila sam nadu i očekivanje, s obzirom da se epidemiolška situacija stabilizira, mogli bi biti obuhvaćeni takvim mjerama. EU i države članice su naš najvažniji ekonomski i politički partner. U političkom smislu konstatirali smo da su odnosi BiH i Austrije dobri, te da Austrija zagovara napredak BiH ka članstvu EU – istakla je Turković.

Kako je kazala, prenijela je uprkos negativnoj retorici političara da većina građana podržava članstvo ka EU i put u NATO.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.