RAMAZANSKE PRIČE

Omiljeni učitelj iz Fojnice: To su bila vremena, hrana se stavi na siniju i svi iftarimo iz jedne ćase

Svaki dan se iftarilo u drugoj kući, tu su se klanjali i teravih-namazi pa bi se sjedilo do sehura

H. Čukle
  • Sulejman i Šehida Mujak: Zajedno 54 godine

    Sulejman i Šehida Mujak: Zajedno 54 godine

    Foto: H. ČUKLE


Omiljeni učitelj u Mejdanu kod Fojnice, sada 76-godišnji Sulejman Mujak sa sjetom se prisjeća nekadašnjih vremena, kada je u ovoj školi bilo 126 djece. Sada ne samo da je škola zatvorena već u Mejdanu živi samo jedan čovjek - Nijaz Buljina.

Zatvorena škola

- U početku roditelji nisu bili voljni da im ženska djeca idu u školu, dolazio bi sudija u Majdan pa kažnjavao roditelje i znalo se desiti da curica od 12 godina ili djevojke pođu u prvi razred osnovne škole. Toliko je tada bilo djece, a sada je već 15 godina zatvorena škola, nema djece, vrata su zakovana daskama - kazao je Mujak.

Posebni su bili i ramazanski dani.

- Svaki dan se iftarilo u drugoj kući. Tu su se klanjali i teravih-namazi koje je predvodio Hazim Buljina. Sjedilo bi se do sehura, omladina je bila vesela, sve je nekako ljepše bilo, rasterećenije - prisjetio se 76-godišnji Mujak.

Najčešće su se za iftar spremali čorbe, grah, popara, pite, kompot od hošaha, sutlija.

- To su bila vremena, sve se stavi na siniju i svi jedemo zajedno iz jedne ćase. Ezan se učio ispred kuće gdje bi se organizirao iftar - rekao je ovaj penzionisani učitelj.

Sve ljepše

Njegova supruga Šehida Šefika Mujak, s kojom je 54 godine, također smatra da je nekada sve bilo ljepše.

- Ramazan je oduvijek najdraži gost, bilo je lijepo i narod se slagao. Moj otac Nezir Buljina je svake godine tradicionalno pravio mevlude pa bi došle džematlije iz nekoliko sela. Tada smo bili najsretniji - dodala je Mujak.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na