NA KIOSCIMA ŠIROM BIH

Poklon prilog našim čitaocima u srijedu: Porodica i zdravlje / Kako otići stomatologu za vrijeme pandemije

Usljed dijabetes melitusa može doći do različitih oštećenja na dnu oka koja imaju za rezultat oslabljen vid

Avaz.ba

4.5.2021

Prva priloga "Porodica i zdravlje". Avaz

Poklon prilog našim čitaocima u srijedu: Porodica i zdravlje / Kako otići stomatologu za vrijeme pandemije 

Ugledna mr. dr. sc. Zerina Hadžić, doktorica stomatologije i predavač na Univerzitetu SSST, objasnila je da pacijenti trebaju znati da zanemarivanje oralnog zdravlja i odgađanje stomatoloških intervencija koje nisu hitne i ne uzrokuju bol, krvarenje i otok kod pacijenata, kao što je oštećeni ili puknuti zubni ispun, mogu se pogoršati ako se zanemaruju i dovesti do upalnih i bolnih stanja koja zahtijevaju složenije intervencije i liječenja

PEDIJATRIJA: Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević pojašnjava šta je apneja i koliko može biti opasna. Apneja je stanje prestanka disanja u snu. Zapravo postoje dva tipa apneje: centralna (moždana) i opstruktivna apneja u spavanju. Do centralne apneje dolazi kod poremećaja funkcije na nivou dijafragme i mozga ili živčanih veza među njima. Nasreću, ta je varijanta poremećenog disanja u spavanju rijetka te, kada se raspravlja o “apneji u spavanju”, to se odnosi na opstruktivnu apneju.

OFTAMOLOGIJA: Dr. Enesa Begović otkriva šta je dijabetesna retinopatija. Usljed dijabetes melitusa može doći do različitih oštećenja na dnu oka koja imaju za rezultat oslabljen vid. Ova oštećenja se nazivaju dijabetesnom retinopatijom (DR). Ukoliko su vrijednosti šećera u krvi dugo vremena povišene, dolazi do propuštanja i “curenja” tečnosti iz krvnih sudova očnog dna te tkivo retine zadebljava ili se pojavljuju krvarenja.

I JOŠ: MASLAČAKlijek za mnoge bolesti ; Zelje čuva srce; Bijeli luk dobar za kosu; Kafa podiže raspoloženje

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.