ZBIJANJE REDOVA

Kod Hadžikadića sastanak o ujedinjavanju PZP-a, DF-a, SD-a, SPD-a i GS-a

Mirsad Hadžikadić je poručio da se traži najbolja opcija, ali da će konačne odluke o budućem djelovanju donijeti organi, odnosno predsjedništva stranaka koje učestvuju u pregovorima

Mirsad Hadžikadić. Arhiv

Piše: D. H.

5.5.2021

U prostorijama Platforme za progres (PZP) počeo je treći sastanak stranaka koje pregovaraju o formiranju nove političke partije.

Domaćin sastanka je Mirsad Hadžikadić (PZP), a sastanku prisustvuju delegacija DF-a koju predvodi Dženan Đonlagić, zatim predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić, predstavnici Građanskog saveza (GS), te Miro Lazović i Ivo Komšić ispred Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD). Lider DF-a Željko Komšić nije prisutan na sastanku. 

Enver Bijedić (Socijaldemokrate BiH) je rekao da predstavnici pet političkih subjekata razgovaraju i traže minimum zajedničkog, kako bi bili značajan, odnosno jedan od ključnih subjekata pri formiranju vlasti nakon izbora naredne godine.

Mirsad Hadžikadić je poručio da se traži najbolja opcija, ali da će konačne odluke o budućem djelovanju donijeti organi, odnosno predsjedništva stranaka koje učestvuju u pregovorima. Dodao je da danas neće biti govora o kadrovima, jer prije toga trebaju usaglasiti principe i programe.

Prva opcija je formiranje potpuno nove političke stranke što bi bilo jednostavnije.

Lideri ovih stranaka su se okupili oko ideje okrupnjivanja opozicije kroz spajanja nekoliko samoprozvanih političkih stranaka ljevice i centra, koje gube biračko tijelo ili ga imaju nedovoljno za bilo kakav ozbiljniji poduhvat, pa bi ujedinjenje značilo i veću šansu naredne godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.