SASTANAK S TURKOVIĆ

Čavušolu o non-paperu: Takvi anonimni uradci ne mogu nikome biti od koristi

Naveo je da je o tome razgovarao jučer s vlastima u Sloveniji gdje su mu rekli da ne podržavaju stavove iz tih papira

Piše: A. Jamaković

5.5.2021

Čavušolu: Politički odnosi s BiH izvrsni. Screenshot

Odnosi BiH i Turske su bogati, intenzivni i konstantno se unapređuju u obostranom interesu. Danas je na Vijeću ministara BiH odluka o ratifikaciji sporazuma o saradnji BiH s Turskom u infrastrukturnim i građanskim projektima, to je kazala ministrica vansjkih poslova BiH Bisera Turković nakon današnjeg sastanka s ministrom vansjkih poslova Turske Mevlutom Čavušoluom (Cavusoglu).

Istakla je da se ulazi u fazu realizacije projekta izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd uz podršku Vlade Turske.


Razgovor o autoputu Sarajevo - Beograd

- Postoji interes svih strana da se autoput što prije izgradi. Vjerujem da će to, ne samo relaksirati regionalne veze, već i osnažiti ekonomiju BiH i Srbije. Turska ima stabilizirajuću i vrlo konstruktivnu ulogu u regiji. Vjerujemo da nema stabilnosti i napretka cijele regije bez napretka i stabilnosti BiH. Turska nedvosmisleno podržava, ne samo teritorijalni integritet BiH već i put ka NATO-u. Turska je jedan od naših najvećih saveznika kada je riječ o saradnji s NATO-om. Ekonomija je bila u fokusu naših razgovora – rekla je Turković.   


Čavušolu je zahvalio Turković na prijemu, ali i na sinoćnjem iftaru.


- Bez obzira na pandemiju koja vlada cijelim svijetom naše kontakte nastavljamo. Razgovarali smo i razmotrili naše odnose koji su na političkom nivou izvrsni, razmatrali načine kako da ih u svim drugim oblastima dovedemo do tog nivoa. Naglašavam da će naša podrška biti onakva kao i do sada, a pogotovo u ovo vrijeme pandemije Covid-19. Naša trgovinska razmjena nije opala, bez obzira na pandemiju. Postoji s bh. strane deficit, ali je primijetan rast izvoza BiH u Tursku, razmatrat ćemo kako da ova trgovina bude više balansirana – rekao je Čavušolu.


Kazao je da se razgovaralo o autoputu Sarajevo – Beograd.


- Raduje nas što je ovjera ovog sporazuma o saradnji u transportu i infrastrukturi biti danas na dnevnom redu Vijeća ministara – naveo je Čavušolu.

Turković: Turska je jedan od naših najvećih saveznika. Screenshot

Papiri sa zadnjom namjerom

Ponovio je da Turska podržava teritorijalni integritet BiH te da se raduje što su u Mostaru nakon 12 godina održani lokalni izbori.


Komentirao je i posljednji non-paper u kojem se spominjao mirni razlaz u BiH.


- Ovi anonimni uradci koji su se plasirali, ne mogu nikome biti od koristi. To su papiri sa zadnjom namjerom. Podržavamo integraciju BiH i svih zemalja zapadnog Balkana u NATO i EU  – naveo je Čavušolu.


Kazao je da ovakvi non-paperi nikome u regionu ne donose dobro. Naveo je da je o tome razgovarao jučer s vlastima u Sloveniji gdje su mu rekli da ne podržavaju stavove iz tih papira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.