REAKCIJE

Naša stranka: Tražimo hitnu ostavku Sebije Izetbegović zbog odlaska ljekara s KCUS-a

S obzirom na nezadovoljstvo radnika, ostat će jedina uposlenica te ustanove, a zasad je sigurno da ta ustanova služi zadovoljenju jedino njenih ambicija, naveli su u saopćenju iz Kluba zastupnika Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH

A. J.
  • Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović

    Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović

    Foto: Arhiv


Povodom otkaza 13 anesteziologa na KCUS-u reagirao je Klub zastupnika Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

- Otkaz 13 anesteziologa ocjenjujemo kao čin profesionalne odgovornosti i građanske hrabrosti. To je čin buđenja društvene svijesti da KCUS s trenutnom upravom više nije institucija na koju možemo računati kad je u pitanju zaštita građana, pogotovo od pandemije, ali također treba ispitati koliko je u stanju brinuti o zdravlju uopće.

Dezavuisala javnost

Za takvo stanje najodgovornijom smatramo direktoricu Sebiju Izetbegović. Podsjetimo, prije više od mjesec dana 17 anesteziologa napisalo je pismo u kojem tvrde da su respiratori čiji je dobavljač bila firma "Srebrena malina" neispravni. Sebija Izetbegović je dezavuisala javnost tvrdeći da je to pismo stvar interne komunikacije na KCUS-u u cilju skretanja pažnje na probleme s kojim se susreću te njihovog rješavanja - navode iz Naše stranke.

Napominju da je javnost tako umirena s vjerom da će se ti problemi i riješiti.

- Prošlo je mjesec i imamo slučaj da anesteziolozi masovno napuste KCUS. To znači da ništa od problema koje su uočili nije riješeno. Direktorica Izetbegović mora hitno podnijeti ostavku ili biti smijenjena. U suprotnom, s obzirom na nezadovoljstvo radnika, ostat će jedina uposlenica te ustanove, a zasad je sigurno da ta ustanova služi zadovoljenju jedino njenih ambicija - saopćili su Kluba zastupnika Naše stranke u PD Parlamenta FBiH.

Održati tematsku sjednicu Parlamenta FBiH

Dodaju da je novonastala situacija također dokaz da je bilo nužno održati tematsku sjednicu koju su u više navrata zahtijevali od rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

- Nikad u dvije godine svog mandata nismo imali priliku da razmatramo izvještaje o radu KCUS-a što nam je u nadležnosti. Nadamo se da će predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović povodom otkaza 13 anesteziologa konačno sazvati traženu i neophodnu sjednicu. Također smatramo odgovornom i Vladu FBiH u čijoj je nadležnosti KCUS. Pitamo zato premijera Novalića i ministra zdravstva Mandića: Šta još treba da se desi pa da tu instituciju stave u službu građana? - saopćili su iz Kluba zastupnika Naše stranke u PD Parlamenta FBiH.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na