AVAZ OTKRIVA

Ko je od ljekara s KCUS-a dao otkaz: Morali potpisati izjavu da ne stoje iza pisma o respiratorima

U toku sastanak s svim šefovima odjela koji je sazvala generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, supruga Bakira Izetbegovića, lidera SDA

Piše: M. Aščić

5.5.2021

Dr. Vidović: Na spisku ljekara koji su dali otkaz. Avaz

U toku je hitan sastanak na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nakon što je jutros 13 ljekara - anesteziloga dalo otkaz.

Sastanak s svim šefovima odjela sazvala je generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, supruga Bakira Izetbegovića, lidera SDA.


Potvrdili da je pismo autentično

Radi se o ljekarima koji su poslali pismo prije mjesec dana Upravi KCUS-a gdje su upozorili na katastrofalne uslove rada i korištenje neadekvatnih "malina respiratora" na Covid pacijentima. No, umjesto razumijevanja, našli su se u nemilosti Uprave.

Među njima je i doktorica Lejla Vidović, koja je na spisku ljekara koji su dali otkaz. Ona je među prvima saslušana u Tužilaštvu KS na postupanje u vezi malina respiratora u KCUS-u i u Covid odjelu.

Međutim, kako saznajemo, od Vidović je odmah nakon što je pismo objavljeno u medijima, Uprava s Izetbegović na čelu tražila da potpiše izjavu da ne stoje iz ovog pisma i navoda koje je u njemu izneseno. Ovo je traženo od svih 17 anesteziologa s KCUS-a, a 13 njih, koje je dalo otkaze, tome se usprotivilo. Oni su ranije potvrdili da je pismo autentično i da se radi o internoj komunikaciji s ciljem da se prevaziđu problemi.

Interni dopis

 - Ja sam sa kolegama pisala ovaj dopis, koji je trebao biti interni dopis naše klinike. Nekad u ovoj gužvi, u ovom poslu, imate osjećaj zaista se svaki glas ne čuje i onda smo mi, pošto je situacija takva, poslali taj dopis. Mi se ne krijemo, bili smo prozivani ovih dana sa svim strana nas pritišću. Svako ko je potpisao to pismo, stoji iza toga - izjavila je nedavno Vidović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.