SASTANCI

Benjamina Karić i Mario Kordić dogovorili saradnju Sarajeva i Mostara

Između nas nema barijera, moramo gledati naprijed i gledati u budućnost-poručila gradonačelnica Sarajeva

Karić i Kordić: Uspješan sastanak. M.Smajkić

Piše: M. Smajkić

5.5.2021

U Gradskoj vijećnici u Mostaru danas je održan prvi sastanak mostarskog gradonačelnika, Marija Kordića i gradonačelnice Sarajeva, Benjamine Karić.

- Izuzetno sam sretna što sam danas u posjeti prekrasnom Mostaru i uvaženom gradonačelniku, gospodinu Mariju Kordiću. Mostar je u srcima mnogih Sarajlija, podjednako kao što je Sarajevo u srcima mnogih Mostaraca - izjavila je novinarima Karić nakon sastanka.



Kvalitetna saradnja u budućnosti

Kako je kazala, na početku svog mandata je obećala da će raditi na unapređenju saradnje između različitih bh.gradova.

- Nakon što je gradonačelnik Tuzle posjetio mene u Sarajevu, ja sam odlučila da danas dođem u Mostar i posjetim gradonačelnika Mostara kako bi dogovorili našu dalju saradnju. Naša dalja saradnja posebno treba biti okrenuta prema oblasti turizma koji je jedan od stubova bh. privrede. Izuzetno sam zadovoljna našim današnjim susretom i uvjerena da ćemo imati izuzetno kvalitetnu saradnju u budućnosti - kazala je Karić.

Karić i Kordić: Naglasak o turizmu. M.Smajkić

Budući da su sastanku prisustvovali i  predstavnici turističkih zajednica Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona, sarajevska gradonačelnica je kazala da su razmijenjene  ideje za razvoj turizma.

- Razmijenili smo različite ideje kako napraviti najbolji suvenir i na koji način možemo predstaviti turističku ponudu bh.gradova, konkretno Mostara i Sarajeva,odnosno, na koji način konkretno možemo predstaviti naše gradove Evropi i svijetu. Jer, sigurni smo da će uspjeh tada biti zagarantovan. Također, gradonačelnik Kordić i ja smo dogovorili aktivniju saradnju između Sarajeva i Mostara.Sarajevo je uvijek otvoreno za sve građane BiH i želimo poslati poruku zajedništva. Između nas nema barijera, moramo gledati naprijed i gledati u budućnost - poručila je Karić.

Nakon sastanka u Gradskoj vijećnici. M.Smajkić

Kordić je zahvalio gradonačelnici Sarajeva koja ga je, kako je naveo, počastila svojim dolaskom.

- Oduševljen sam, imali smo lijepi razgovor, na istoj smo liniji koliko vidim, mladi smo gradonačelnici koji nemamo političko iskustvo, ali imamo volju i pozitivnu energiju da pokušamo u svojim lokalnim sredinama pomaknuti stvari naprijed. Razgovarali smo većinom o turizmu, pogotovo, to se nametnulo zbog ove nesretne prošle godine, a s našim turističkim djelatnicima smo razmijenili mišljenja. Apsolutno smo za saradnju dva grada u regiji koji bi tebali biti generatori turističke potrošnje .Procijenili smo da se i u Sarajevu i u Mostaru turisti zadrže dva do tri dana i mislimo da je to neopravdano.Radit ćemo na tome da postanemo prave turističke destinacije - kazao je Kordić.

Uzvratna posjeta

Također, on je dodao kako se nada brzom uzvratnom posjetu, a novinarima je otkrio da je gradonačelnici Karić poklonio lijepi mostarski suvenir-„ključ Grada Mostara“.

- Ključ Grada Mostara sam Benjamini predao u finoj želji i vjeri , da kad drugi put dođe, ne trebam je zvati. Jer, kada date nekome ključ od svog doma onda je on uvijek pozvan i dobrodošao - naveo je Kordić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.