SAOPĆENJE

SDP: Odlazak anesteziologa je nastavak žrtvovanja KCUS-a u svrhu zadovoljenja porodice Izetbegović

Od svih nadležnih institucija očekujemo da poduzmu hitne mjere kako bi već urušeni i osiromašeni KCUS mogao pružiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu, saopćili su iz SDP-a

SDP BiH: Praksa žrtvovanja najeminentnijeg kliničkog centra u državi je skandalozna. Arhiva

A. K.

5.5.2021

Posljednji odlazak 13 anesteziologa sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) predstavlja nastavak tragične politike koju protiv građana Federacije BiH i Sarajeva provodi SDA, saopćili su iz SDP-a BiH.

- Praksa žrtvovanja najeminentnijeg kliničkog centra u državi u svrhu zadovoljenja ličnih sujeta i želje za kontrolom vladajuće porodice SDA, kojoj su javne institucije igračke, a zdravlje i životi građana sporedna smetnja, neprihvatljiva je i skandalozna - navodi se u saopćenju SDP-a

Podsjećaju da SDP u Parlamentu FBiH od 2017. godine traži raspravu o stanju na KCUS-u, ali je parlamentarna većina predvođena SDA-om i HDZ-om uporno odbijala njeno održavanje.

- Također, 2019. godine zajedno sa ostalim opozicionim strankama smo skupili i potreban broj potpisa za tematsku sjednicu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u vezi KCUS-a koja opstrukcijama vladajuće većine nikada nije održana - naveli su.

Iz ove stranke očekuju od nadležnih institucija da poduzmu hitne mjere i izražavaju sumnju u kapacitiranost KCUS-a da vrši svoju funkciju.

- Od svih nadležnih institucija očekujemo da poduzmu hitne mjere kako bi već urušeni i osiromašeni KCUS mogao pružiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Nakon što su iz ove zdravstvene institucije rastjerane desetine najkvalitetnijih stručnjaka, javljaju se ozbiljne sumnje u kapacitiranost KCUS-a da vrši svoju osnovnu funkciju.

Umjesto zaštite vladajuće porodice i povezane uske elite, kojim institucije služe kao usputni hobiji za zadovoljavanje svojih sujeta, od Vlade FBiH i od nadležnih pravosudnih organa očekujemo da zaštite građane, njihovu imovinu, zdravlje i živote, i to bez odlaganja - zaključuje se u saopćenju SDP-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.