SARAJEVO

Komšić razgovarao s Fildom: Ne dozvoliti da se u reformama krene unatrag

Bilo je govora o aktivnostima na ograničenoj reformi Ustava i Izbornog zakona BiH u cilju implementacije pet presuda Evropskog suda za ljudska prava u skladu sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije

A. J.

Zajednički je ocijenjeno da Bosna i Hercegovina treba ići naprijed prema evropskim standardima

Foto: Predsjedništvo BiH


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je Metju Filda (Matthew Field), ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH, u radnu posjetu.

Između ostalog, bilo je govora o aktivnostima na ograničenoj reformi Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u cilju implementacije pet presuda Evropskog suda za ljudska prava u skladu sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, a s ciljem otklanjanja postojeće diskriminacije iz Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su saglasni kako se radi o veoma složenom zadatku, ali koji je moguće realizovati ako se postigne odgovarajući politički dogovor.

Komšić je istakao kako je važan i segment zaštite integriteta izbornog procesa, kroz potpunu dekriminalizaciju izbora, na način da se uvaže sve preporuke ODIHR-a u smislu uvođenja naprednih tehnologija u kontrolu izbora i izbornih rezultata, kako bi se smanjila mogućnost da se vrše izborne krađe i manipulacije izborima.

Zajednički je ocijenjeno da Bosna i Hercegovina treba ići naprijed prema evropskim standardima u svim oblastima, uključujući i izborne procedure, a da se ne treba dozvoliti da se u reformskim procesima krene unatrag u bilo kojem smislu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

NA VRH

Podijeli članak na