PRAZNIK

Đurđevdan u Bijeljini: Nestašica je za sve pa i za nas Rome

Valjda će i ova bolest proći, ova korona, da budemo zdravi i veseli, rekla Husić

Lj. Lj.

Bijeljinski Romi, nastanjeni u naseljima Tombak, Čopor, Ciganluk, u kojima se sudaraju trošni kućerci i veleljepne vile, svake godine na Đurđevdan izlaze na rijeke i kanale, gdje u vodu bacaju vjenčiće ispletene od cvijeća i vrbovog pruća.

Nekima je svaki dan Đurđevdan, reče nam jedan od bijeljinskih Roma. Na naše pitanje da nešto ispriča o romskim običajima za Đurđevdan, samo kratko reče: "Ne treba to meni".

Pripremanje roštilja

Rahima Husić (71) kaže da oduvijek, kako zna za sebe, slavi Đurđevdan.

- Bojimo jaja, pripremamo roštilj i kolače, kuhamo sarmu. Djeca se kupaju, idu u vrbake. To je naše prvo kupanje na rijekama. Svako se raduje Đurđevdanu, djeca najviše. Dolaze nam topliji dani. Valjda će i ova bolest proći, ova korona, da budemo zdravi i veseli. Nekada smo mi puno bolje živjeli. Ovo je sada za nas Rome teška situacija. Ne možeš raditi, ne možeš putovati. Korona nas je unazadila za deset godina - kaže iskreno Rahima Husić, pohvalivši se da je izrodila osmero djece, a unucima, kako reče, ni broja ne zna.

Poželjesmo joj zdravlje i sreću.

Manja okupljanja

Fadil Omerović (48), otac dvoje djece, živi od prikupljanja sekundarnih sirovina.

- Đurđevdan je naša slava. Farbamo jaja i naša djeca se kupaju s jajima u vodi. Da nam budu zdrava i živa, rumena, punačka. Radim sa sekundarnom sirovinom. Većina Roma se snašla u životu, rade u inostranstvu. I mi se ovdje borimo. Pošteno radim, s otpadom, nikome u dvorište ne ulazim bez pitanja u dvorište.

Mujo Beganović (70), romski aktivista, kaže da Romi nemaju danas mogućnosti da slave Đurđevdan, kao što su nekada njegov otac i djed slavili. Priču započinjemo sa bitnim podatkom. Mujo ima sedamnaestoro unučadi i osmero praunučadi. Sva djeca žive u inostranstvu.

- Nestašica je za sve, pa i za nas Rome. Mi smo u izolaciji i ne smijemo se puno okupljati. Danas bi trebalo da imam petnaest do dvadeset komšija na slavi, ali ne bih želio da nam policija dolazi. Romi danas slave širom Balkana. Od danas se možemo kupati u bilo kojoj tekućoj vodi i ne možemo se prehladiti. Očvrsnuli smo, pa nam ni korona ništa ne može. Od danas pod šatorima spavamo. Želimo zdravlje svakoj naciji, neka su nam svi živi i zdravi - kazao je Beganović. 

NA VRH

Podijeli članak na