ZABRANE

Iako je policijski sat pomjeren, u HNK će i dalje ugostiteljski objekti raditi do 21 sat

Zaključkom Kantonalne vlade od 18.marta usvojeno da mjere ostaju na snazi dok sedmična incidenca obolijevanja ne bude ispod 50 na 100.000 stanovnika

M. Sm.

Dr.Avdić: Blagi optmizam

Foto: Arhiv "Avaza"


Iako je na današnjoj sjednici Federalne vlade donesena naredba kojom je ublaženo ograničenje kretanja građana od 23 do pet sati, ipak, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i dalje na snazi ostaje na snazi zaključak Kantonalne vlade od 18.marta o zabrani rada ugostiteljskih objekata u vremenu od 21 do pet sati.

Usto, na snazi ostaje i zabrana izvođenja muzike uživo u svim ugostiteljskim objektima, kao i na javnim okupljanjima te svečanostima svih vrsta.

Potvrdio je ovo za „Avaz“, dr.Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK, podsjetivši da je tadašnjim zaključkom definirano da  te mjere budu na snazi sve dok se sedmična incidenca obolijevanja u HNK ne spusti na nivo ispod 50 na 100.000 stanovnika.

Činjenica je, kazao je dr.Avdić, da se i u HNK, pogotovo, u Mostaru u zadnje vrijeme epidemiloška situacija stabilizirala, ali je i dalje sedmična incidenca obolijevanja visoka, pogotovo, kada je riječ o prosjeku u Federaciji BiH koji iznosi 75 slučajeva na 100.000 stanovnika.

- Sve dodatne mjere koje smo uveli, kao što je, upravo, zatvaranje ugostiteljskih objekata u 21 sat su dovele do znatnog pada broja oboljelih. Tako je u zadnje tri sedmice, zaključno od 2.maja sedmična incidenca 204, što je izuzetno dobro kada znamo da je krajem marta iznosila 820 na 100.000 stanovnika. Međutim, s obzirom na federalni prosjek od 75, mi još uvijek zaostajemo i, stoga, ostaje na snazi mjera o zabrani rada ugostiteljskih objekata ako Kantonalna vlada to ne promijeni- pojasnio je dr.Avdić.

Naveo je i kako blagi optimizam postoji s obzirom i na sve manji broj hospitaliziranih pacijenata, ali i smrtnih ishoda, ali, kako je naglasio, oprez je svakako neophodan.

NA VRH

Podijeli članak na