REAKCIJE

Hadžialjević: "BH Gas" angažirao neformalne stranačke centre moći koji su blokirali Vladu FBiH

Priča u vezi plina u FBiH daleko ozbiljnijeg i finansijski većeg karaktera od nekih tema na koje je javnost naviknuta, a kao što su respiratori, kaže Hadžialjević

S press konferencije. Arhiv

Piše: E. H.

7.5.2021

Sve izvještaje i dokumentaciju dostavit ćemo nadležnom tužilaštvu, a direktor „BH Gasa“ iznio je najbesramnije laži kada je rekao da nisu nikada primili fakturu „Energovinesta“ za ruki plin, kazala je na press konferenciji direktorica „Energoinvesta“ Bisera Hadžialjević.


Vlada FBiH ugasila prvu vatru

- Vlada FBiH jučer umjesto da riješi problem, samo djelimično ugasila prvu vatru umjesto jasnog i cjelovitog rješenja – istakla je Hadžialjević i dodala da su u ovu priču uključeni određeni centri moći.

Ovom prilikom Hadžialjević je poručila da je priča u vezi plina u FBiH daleko ozbiljnijeg i finansijski većeg karaktera od nekih tema na koje je javnost naviknuta, a kao što su respiratori.

- Nisam stranački čovjek, nisam stranački direktor. Mene stranka nije postavila. Ja sam direktor „Energoinvesta“ iz „Energoinvesta“. Smatram da su uključeni određeni moćnici i s obzirom da su se predstavnici „BH Gasa“ hvalili političkom i stranačkom podrškom - kazala je Hadžialjević.

Komentarišući prelazak na Turski tok, Hadžialjević je kazala da dad egzaktno znamo da je za prva tri mjeseca zbog neprelaska na Turski tok, FBiH, odnosno njeni građani, platili plin skuplje za oko tri miliona američkih dolara.

- Doda li se ovom i nepotrebno plaćeni avans koji je BH-Gas i pored izričite zabrane „Energoinvesta“ platio mađarskom i srbijanskom transporteru za nepostojeći transport u aprilu u iznosu od oko jedan miliona dolara, to je oko četiri miliona više plaćenog novca. O ovim pokazateljima su upoznati Vlada i premijer, ali i Tužilaštvo BiH kao i SIPA – naglasila je.


„Energoinvest“ nije raskinuo ugovor s mađarskim transporterom

Istakla je kako „Energoinvest“ nije raskinuo ugovor s mađarskim transporterom, već da je došlo do više sile i da tada nema penala.

- Od Vlade FBiH tražili smo da naloži primjenu obavezne zakonske regulative iz 2007. godine, a po kojoj je razdvajaju nadležnosti u poslovima sa plinom. Tačnije, po ovoj uredbi, „Energoinvest“ je snabdjevač i ima prava uvoza i prodaje gasa, a „BH Gas“ operator transportnog sistema za FBiH. Zatražili su i pomoć USAID-a da im pomognu u angažovanju meritorne kompanije koja će objektivno utvrditi tačan iznos troškova koji su realno trebali biti plaćeni mađarskom transporteru za prethodnu godinu – poručila je.

Tvrdi da je odmah po donošenju zaključka Vlade FBiH, „BH Gas“ angažovao neformalne stranačke centre moći, koji su blokirali Vladu u provođenju vlastitog zaključka, čemu je direktno svjedočila u više navrata tokom više sastanaka.

- Nažalost, sasvim je bilo teško vjerovati da čak i premijer i pored svoje odlučnosti da sprovede sasvim neminovne odluke, to nije mogao učiniti. I zbog toga vas objaveštavam da su ključne stvari u pogledu regulisanja nadležnosti ostale blokirane i da ih Vlada nije mogla donijeti. I nakon ovoga svega, umjesto da riješi problem, Vlada je jučer zbog očigledno onemogućenosti da cjelovito riješi problem, samo djelimično ugasila prvu vatru umjesto jasnog i cjelovitog rješenja – zaključila je Hadžialjević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.