NEGATOR GENOCIDA

Handke stigao u Banju Luku, na aerodromu ga dočekao Kusturica

U nekoliko kantona u Federaciji BiH, Handke je proglašen “personom non grata”

Nakon boravka u Banjoj Luci, Handke će s Dodikom i Kusturicom posjetiti Andrićgrad. Srna

A. J.

7.5.2021

Austrijski pisac Peter Handke, koji je poznat po svojim stavovima o negiranju genocida u Srebrenici i podršci Miloševićevom režimu, stigao je u Banju Luku.


Njega su na banjalučkom aerodromu Mahovljani dočekali savjetnici predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, reditelj Emir Kusturica i Pero Simić.


Handkea će danas ugostiti Dodik, predsjednica RS Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković, Kusturica, predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović i rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin.

 
Predviđeno je da Cvijanović uruči Handkeu Orden RS na lenti "za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom". 


Nakon boravka u Banjoj Luci, Handke će s Dodikom i Kusturicom posjetiti Andrićgrad gdje će mu biti uručena "Velika nagrada Ivo Andrić".


Nakon toga bit će upriličen okrugli sto na kojem će o književnom stvaralaštvu i značaju djela Petera Handkea govoriti Kusturica te akademici i književnici.


Handke je dobitnik "Velike nagrade Ivo Andrić" Andrićevog instituta u Andrićgradu za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine "Drugi mač - Majska povest".


Ova nagrade se uručuje na Svetog Savu u Andrićgradu, ali je ove godine odgođeno zbog epidemiološke situacije.


Handke je, zajedno s kanadskim piscem Robertom Dikinsonom (Dickson), u martu 2004. godine potpisao apel koji poziva na odbranu Slobodana Miloševića, a iste godine posjetio je bivšeg srbijanskog predsjednika u zatvoru u Hagu. Iznosio je tvrdnje da su muslimani iscenirali pokolje nad sobom u Sarajevu i da su za to krivili Srbe.

U nekoliko kantona u Federaciji BiH, Handke je proglašen “personom non grata”. Iako je potpisana peticija s više desetina hiljada potpisa, Handkeu je uručena Nobelova nagrada za književnost.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.