NAJAVE

U Mostaru u nedjelju nizom sadržaja bit će obilježen Deveti maj

Po prvi put, svi koji 9. maj obilježavaju sa raznih historijskih konteksta prave zajedničku manifestaciju, kako bi poslali poruku o potrebi općeg jedinstva oko nekih stvari, rekao je Đulić

S pres-konferencije. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

8.5.2021

U Mostaru će u nedjelju biti održana manifestacija pod nazivom „Vjerni slobodi-vjerni domovini“ kojom će biti obilježen 9.maj kao Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope, Dan „Zlatnih ljiljana“, Dan logoraša, ali i 28.godišnjica ubistva zarobljenih pripadnika Armije R BiH u zgradi komande Četvrtog korpusa (Vranica) te 28. godišnjice otvorene agresije i napada HVO i HV na  Mostar.

Riječ je o manifestaciji koju zajednički organiziraju predstavnici Udruženja građana dobitnika najviših ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ HNK-a, Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar, Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar te mostarskog Udruženja logoraša.



Najvažnija poruka

- Po prvi put, svi koji 9. maj obilježavaju sa raznih historijskih konteksta prave zajedničku manifestaciju, kako bi poslali poruku o potrebi općeg jedinstva oko nekih stvari, ali najvažnija je poruka da ne želimo ostati zakovani u prošlosti i da ne želimo samo komemorirati ono što se desilo, već da naučimo korake za budućnost. Jer, svih događaja se želimo sjećati kako bi, nadahnuti svim pozitivnim stvarima iz tih događaja mogli graditi bolju budućnost u Mostaru i u cijeloj državi- kazao je na današnjoj pres-konferenciji Sead Đulić, predsjednik UABNOR-a.

Predsjednik Udruženja logoraša Mostara, Emir Hajdarović naglasio je kako je 9. maj , kao i Dan logoraša  opomena za budućnost, „da se više nikome ne bi dešavalo ono što što se dešavalo ljudima na ovim prostorima, samo zato što smo bili drugačiji po imenu i prezimenu“.



S pres-konferencije. M.Smajkić

Predsjednik Organizacionog odbora, ispred Udruženja „Zlatni ljiljan“, Suad Muharemović, kazao je da je maj sudbonosni mjesec za Mostar, podsjetivši na brojne događaje .

Muharemović je rekao i da je maj mjesec pobjede nad fašizmom, istakavši da je Armija Republike BiH prepoznata kao antifašistička.

-Pečat tome dat je na paradi antifašističkih snaga 1995. godine u Parizu, kada je komandant sa ovih prostora Semir Drljević Lovac nosio zastavu Armije Republike BiH- naglasio je Muharemović.



Poseban program

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar, Dino ef. Maksumić najavio je da će u nedjelju u dijelu manifestacije na mostarskim Šehitlucima biti položeno cvijeće i proučen Jasin te da će poruku poslati i mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Inače, za nedjelju u 10 sati najavljena je posjeta Partizanskom spomen-groblju, potom u 11 sati  Šehitlucima, nakon čega će sa Starog mosta biti izveden počasni skok, dok će u 12 sati u Centru za kulturu Mostar biti održan poseban program pod nazivom „Sjećanje na 9. maj“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.