DOBIO I SPOMENIK

Peteru Handkeu, negatoru genocida, uručen orden RS: Ovo je veliki trenutak za mene

Handke je kazao da je odlučio da dođe u Banju Luku uprkos "jakim vjetrovima" koji su bili protiv toga

Cvijanović uručila priznanje Handkeu. Instagram

A. J.

7.5.2021

Predsjednica RS Željka Cvijanović uručila je danas u Banjoj Luci Orden Republike Srpske na lenti austrijskom piscu Peteru Handkeu, dobitniku Nobelove nagrade poznatom po svojim stavovima o negiranju genocida u Srebrenici i podršci Miloševićevom režimu, koji je danas stigao u grad na Vrbasu.


Orden je uručen za "izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom."


Handke je kazao da je odlučio da dođe u Banju Luku uprkos "jakim vjetrovima" koji su bili protiv toga.


- Sretan sam što sam ovdje. Ovo je veliki trenutak za mene - rekao je Handke novinarima u Banjoj Luci nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima RS, prenosi RTRS.


On je naglasio da njegove impresije najbolje opisuju stihovi čuvene pjesme nedavno preminulog Predraga Živkovića Tozovca "dugačka je Lajkovačka pruga...".


Handke je naveo da je prije 20 godina posjetio kuću u kojoj je odrastao nobelovac Ivo Andrić.


Handke je danas s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i njegovim savjetnikom, rediteljem Emirom Kusturicom posjetio lokaciju na kojoj je postavljen njegov spomenik.


Obišli i Handkeov spomenik. RTRS

Nakon boravka u Banjoj Luci, Handke će sa Dodikom i Kusturicom posjetiti Andrićgrad, gdje će mu u Andrićevom institutu biti uručena "Velika nagrada Ivo Andrić".


Podsjećamo da je Handke, s kanadskim piscem Robertom Dikinsonom (Dickson), u martu 2004. godine potpisao apel koji poziva na odbranu Slobodana Miloševića, a iste godine posjetio je bivšeg srbijanskog predsjednika u zatvoru u Hagu. Iznosio je tvrdnje da su muslimani iscenirali pokolje nad sobom u Sarajevu i da su za to krivili Srbe.



U nekoliko kantona u Federaciji BiH, Handke je proglašen “personom non grata”. Iako je potpisana peticija s više desetina hiljada potpisa, Handkeu je uručena Nobelova nagrada za književnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.