NAREDNIH SEDAM MJESECI

UIO i Južna Koreja zajedno u projektu modernizacije carinske administracije u BiH

Prva faza je započeta Republici Koreji PEST analizom okruženja BiH

Današnja ceremonija Projekta modernizacije carinske administracije u BiH. UIO BiH

A. K.

7.5.2021

U Upravi za indirektno oporezivanje danas je održana ceremonija otvaranja Projekta modernizacije carinske administracije u BiH, koji će se u narednih sedam mjeseci provoditi uz pomoć kolega iz Carinske uprave Južne Koreje, u saradnji sa konsultantskom IT kućom NT Robotics.

Kako je saopćeno, Projekat je organiziran od strane Korejske carine u saradnji sa konsultantskom IT kućom NT Robotics koji će trajati od 1. aprila do 30. novembra, 2021. godine.


Pet faza

Cilj projekta, koji je dogovoren prilikom posjete direktora UIO dr. Mire Džakule Južnoj Koreji tokom 2019. godine, je unapređenje saradnje između Koreje i BiH i modernizacija carinske uprave kroz izradu Modela unapređenja carinkih procesa ( Masterplan konsalting za modernizaciju carina). Ovim planom će se nastojati unaprijediti carinska administracija i IT okruženje, kao i analiza rizika u oblasti carina.

Projekat se sastoji od pet faza.

Prva faza je započeta Republici Koreji PEST analizom okruženja BiH (politička, ekonomska, socijalna i informatička). Analizom su obuhvaćeni analiza BiH, EU trendovi, analiza carinskog okruženja te novi tehnološki trendovi s ciljem poređenja BiH i međunardne okoline.

Druga faza je započeta u UIO gdje se analizira trenutno stanje carinske administracije u cilju utvrđivanja prostora za unapređenje carinskih poslovnih procesa i IT sistema.


Razvoj dobrih odnosa

Treća faza je izrada budućeg modela modernizacije carinske administracije u BiH, koji će se definirati na osnovu analize trenutnog stanja u skladu sa strateškim pravcima UIO.

Četvrta faza je izrada Akcionog plana kojim će se uspostaviti integrisani plan puta, utvrditi budžet i raspored izvršenja, zadaci za poboljšanje za svako polje te kvantitativni i kvalitativni očekivani efekti u poređenju sa investicijama.

Peta faza je uručenje Modela i implementacija.

Carinska administracija Južne Koreje je u prethodnom periodu razvila širok spektar analitičkih alata koji se koriste u području carina i ostvarila značajan napredak, te će kroz ovaj projekat nastojati sa UIO podijeliti svoja dostignuća što će svakako doprinijeti razvoju dobrih odnosa između BiH i Južne Koreje, saopćeno je iz UIO.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.