PREPREKA IZGRADNJI MIRA

Poziv Incku: Zabraniti ulazak u BiH negatorima genocida

Potpredsjednik Salkić smatra da je današnja posjeta, na dan rušenja Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci, vjetar u leđa negatorima genocida

A. K.

Rukovanje Milorada Doddika i Petera Handkea

Foto: Twitter


Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić pozvao je danas visokog predstavnika u BiH da ispuniti obećanje koje je dao porodicama žrtava genocida i nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

Kao je naglasio takav zakon trebao bi predvidjeti i zabranu ulaska u Bosnu i Hercegovinu svima koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS koji je reagirao na današnju posjetu austrijskog književnika i negatora genocida Petera Handkea Bosni i Hercegovini.

  • Ramiz Salkić

    Ramiz Salkić

    Foto: Arhiva


Uznemiravanje žrtava

Potpredsjednik Salkić smatra da je današnja posjeta, na dan rušenja Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci, dodatno uznemiravanje žrtava i vjetar u leđa negatorima genocida i onima koji veličaju ratne zločince.

- Da imamo zakon o zabrani negiranja genocida današnja posjeta Handkea sa ciljem širenja ideje o negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca ne bi bila moguća. Prijem Petera Handkea koji su organizirali onih koji u političkom smislu predstavljaju bosanske Srbe pokazuje njihovu privrženost ratnim zločincima i nastavku negiranja presuđenog genocida - rekao je Salkić.

Odsustvo katarze

Mišljenja je da su odsustvo katarze, empatije za žrtve, priznanja genocida i kontinuitet veličanja ratnih zločinaca osnovne prepreke izgradnji povjerenja i stabilnog mira u Bosni i Hercegovini i regiji.

- Zbog ponašanja političkih predstavnika bosanskih Srba, koji dominantno čine vlast u entitetu koji se nepravedno zove samo po jednom narodu, potrebno je u budućnosti na najozbiljniji način razmotriti status područja na kojem je počinjen, dokazan i presuđen genocid - kazao je Salkić u saopćenju.

Stoga je pozvao međunarodnu zajednicu da najozbiljnije razmotri činjenicu da su u Dejtonskom mirovnom sporazumu kroz teritorijalno uređenje Bosne i Hercegovine i naziv entiteta nagradili one koji su osuđeni za počinjeni genocid, udruženi zločinački poduhvat i druge teške zločine, te tu grešku isprave u budućim ustavnim promjenama.

Više o temi Valentin Inzko

NA VRH

Podijeli članak na