ATAK NA SVJETSKU PRAVDU

IGK: Prihvatanjem ordena Handke se našao u društvu presuđenih ratnih zločinaca

Još jednom su pozvali visokog predstavnika Valentina Incka da bez odlaganja nametne zakon o zabrani genocida

Handkeu uručen Orden RS. Agencije

A. K.

7.5.2021

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) dodjelu Ordena RS negatoru genocida Handkeu posmatra kao još jedan u nizu bezuspješnih pokušaja revizije sudskih, naučnih i historijskih činjenica o genocidu u Srebrenici i BiH.

U saopćenju za javnost navode da se radi o glorifikovanju presuđenih ratnih zločinaca, što je jedan od najvažnijih srpskih ciljeva iz Memoranduma II.

- Prihvatanjem ordena Handke se našao u "odabranom" društvu sa ranijim dobitnicima Ordena RS, presuđenim ratnim zločincima poput Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Biljane Plavšić, Momčila Krajišnik i drugim. Tako je Handke na najbolji način pokazao neophodnost ukidanja entiteta, dejtonski produkovanog na rezultatima agresije i genocida. Dodjela ordena RS negatoru genocida u Srebrenici i promotoru velikonacionalističke srpske ideje, politike i prakse Peteru Handke je anticivilizacijski i ponižavajući atak na svjetsku pravdu, pravo i istinu i još jedno poniženje i uvreda žrtava genocida u Bosni i Hercegovini i svijetu - saopćeno je iz IGK.

Još jednom su pozvali visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko) da bez odlaganja nametne zakon o zabrani genocida. 

- Gospodine Incko da smo imali zakon o zabrani negiranja genocida današnja anticivilizirajuća i dehumanizirajuća posjeta negatora genocida Petera Handkea sa ciljem širenja ideje o negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca ne bi bila moguća - zaključili su.

Podsjećamo, Peter Handke je danas u posjeti Banjoj Luci, a dočekali su ga Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Emir Kusturica. Dodijeljen mu je Orden RS, koji su ranije dobili i osuđeni ratni zločinci.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.