LEGENDARNI KOMANDANT

Ekskluzivni video: Pogledajte kako je heroj Izet Nanić trenirao karate

Brigadu je vodio uspješno kroz brojne bitke i brilijantne pobjede, te su izgradili specifičnu brigadu sa prepoznatljivim i jedinstvenim načinom ratovanja

Piše: E. T.

8.5.2021

Rahmetli Izet Nanić jedan je od najboljih boraca koje je Armija R BiH imala. 

Heroj i legendarni komadant 505. viteške bužimske brigade Izet Nanić poginuo je 5. avgusta 1995. godine u rejonu Ćorkovača. Čuvena 505. viteška bužimska brigada izrasla je u najelitniju jedinicu Armije RBiH, pod Nanićevom komandom.

Izet Nanić je za života ratni priznanjem "Zlatni ljiljan“ 1994. godine, a posthumno 1998. godine dobio Orden heroja oslobodilačkog rata i unaprijeđen u čin brigadnog generala.

Brigadu je vodio uspješno kroz brojne bitke i brilijantne pobjede, te su izgradili specifičnu brigadu sa prepoznatljivim i jedinstvenim načinom ratovanja. Formirao je specijalne jedinice, koje su kroz brojne bitke izrasle u najbolje jedinice 5. korpusa i Armije BiH.

Izet Nanić je pao kao šehid u borbi za slobodu Republike Bosne i Hercegovine i njenih naroda od agresije. Krajišnici su njemu i bratu Nevzetu podigli spomenik u njihovoj rodnoj Nanića Dolini blizu Bužima.

Nažalost, nema mnogo dostupnog video materijala pa stoga video koji objavljujemo dok Izet Nanić imitira legedanrnog Brus Lija, s pravom može ponijeti epitet ekskluzivni. 

Pogledajte Izeta Nanića, odlično raspoloženog. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.