SJEĆANJA

Milan Mladenović odbio svirati u Banjoj Luci: Neću da sviram u gradu u kojem je srušena džamija

Vrlo sam razočaran u ljude koji su dozvolili da ih sahrane i moralno i ljudski, kazao je jednom prilikom

Milan Mladenović. Agencije

A. K.

8.5.2021

Čuvena banjalučka ljepotica, džamija Ferhadija, srušena je prije 28 godina. Izniman ljudski čin se veže za taj crn i tragičan period. Danas se sjećamo frontmena kultnog benda Ekatarina Velika (EKV), Milana Mladenovića, koji je u tom periodu odbio da svira u gradu u kojem se ruše džamije. Godinu i pol dana nakon toga je preminuo.

Suočen sa slikom užasa i svakodnevnim razaranjima govorio je da je život postao nemoguć. Rođen je u Zagrebu, rastao u Sarajevu, slavu je stekao u Beogradu.

Njegova ljubav prema ljudima bila je neizmjerana, zbog toga je umro očajan jer nije mogao da zaustavi zlo koje se kotrljalo. Od raka gušterače je preminuo u 36. godini, u novembru 1994. godine.

- Vrlo sam razočaran u ljude koji su dozvolili da ih sahrane i moralno, i ljudski, dozvolili su da ih prijatelji izdaju, da oni izdaju svoje prijatelje i braću i sve živo, i da se sve to završi u jednoj opštoj kaljuži - kazao je Mladenović jednom prilikom.

Pripremao se jedan od najvećih konecara u gradu na Vrbasu, međurim Mladenović odlučuje da ga otkaže - i to iz protesta zbog rušenja Ferhadije.

- Neću da sviram u gradu u kojem je srušena džamija - kazao je Mladenović.

Pored njegovih pjesama ove riječi su ga učinile besmrtnim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.