VEČERAS UTAKMICA

Poruke Mostaraca uoči derbija Velež - Zrinjski: Samo bez belaja

U MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona su razradili plan osiguranja, a policijske patrole već su od jutarnjih sati raspoređene po gradu

Piše: Meliha Smajkić

8.5.2021

Trebović: Borba za Evropu - Avaz
Patrole raspoređene po gradu - Avaz
Mostarci uživaju u sunčanom danu - Avaz
MUP HNK sačinio sigurnosni plan - Avaz
Tojaga: Pobjedniku čestitati - Avaz
+1

Večeras se na stadionu Pod Bijelim Brijegom u Mostaru igra gradski derbi, između Veleža i Zrinjskog, a za razliku od predhodnih sezona ova utamica ima značajan rezultatski naboj.

Iako se na momente čini da je u Mostaru sasvim običan dan, jasno je da Mostarci željno iščekuju večerašnju utakmicu.

Ovu subotu, koja je osvanula pomalo vjetrovita, ali sunčana proveli u ispijanju kafe i razgovoru s društvom, šetnji, sportskim aktivnostima, igri s djecom u parkovima, a mnogi su odlučili pohoditi i omiljena izletišta, poput Rujišta.


Nada da će sve proći kako treba

Zbog činjenice da su večerašnjem derbiju prethodili užasni incidenti i da su zadnjih dana bile prisutne određene tenzije, građani nerado govore o predstojećoj utakmici.

Uglavnom, većina njih se nada da će cijela večerašnja priča proći bez incidenta, a pitali smo ih šta očekuju od derbija, je li ih strah i šta bi poručili igračima i navijačima.

Goran Trebović nam je rekao da je fino što će gledati dva mostarska kluba, koja se bore za Evropu.

- Pa to bi svako poželio. Igra se kolo, a svi iščekuju šta će u Mostaru večeras biti, tako da se bojim da je ovo više politički događaj nego sportski. No, nadam se da ovaj put neće biti nikakvih incidenata – kaže Trebović.

S druge strane Mahira Alikalfić je ponosna što Mostar ima dva premijerligaša kao što je to slučaj u Sarajevu.

- Mi Mostarci smo uvijek bili dostojanstveni i pravi navijači, ali nikakvih izgreda nije bilo. Nadam se da će večeras sve proteći kako treba, osjeti se neka pozitivna energija i neka pobijedi bolji – kaže Alikafić.

Ramo Tojaga se također nada da će ovaj derbi biti pravi sportski spektakl.


Policijske patrole raspoređene po gradu

- Igračima bih poručio da budu odgovorni, kao i navijačima. Jer, svaki belaj koji dođe nije dobar ni za koga. Svi navijači bez obzira kojem klubu pripadaju trebaju pošteno navijati i onom ko pobijedi čestitati – naglasio je Tojaga.

Inače, u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona su razradili plan osiguranja, a policijske patrole već su od jutarnjih sati raspoređene po gradu, a tako će biti i tokom večeri i noći s ciljem sigurnosti građana.

- Policijski službenici će osigurati prilaze stadionu, kao i u okolini te u dubini po gradskim ulicama, a sve kako ne bi došlo do navijačkih sukoba-izjavio je Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.