DOGOVORENA RASPODJELA

BiH će dobiti humanitarnu pomoć: Stižu nam riža, grah, brašno, ulje, čaj, mlijeko u prahu

Ministarstvo sigurnosti BiH će izvještaj o realizaciji ove pomoći dostaviti Vijeću ministara BiH

A. K.
  • Fadil Novalić i Zoran Tegeltija

    Fadil Novalić i Zoran Tegeltija

    Foto: Arhiva


Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo je Odluku o prihvatanju humanitarne pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata u prehrambenim namirnicama.

Kako se navodi u saopćenju, pomoć će primiti Društvo Crvenog krsta/križa BiH, o čemu će Vijeće ministara BiH donijeti posebnu odluku.

- Pomoć se sastoji od 2.280 paketa u kojima su prehrambene namirnice, za ugrožene kategorije stanovništva u BiH tokom mjeseca ramazana. Radi se o dvije vrste paketa, i to 1.160 paketa u kojima su brašno, šećer, makarone, pasulj i 1.120 paketa u kojima su riža, ulje, tunjevina, mlijeko u prahu, so, grah, leća i čaj -navedeno je.

Pomoć će biti raspoređena prema ranije dogovorenim principima, i to 61,5 posto za Federaciju Bosne i Hercegovine, 37,5 posto za Republiku Srpsku i 1 posto za Brčko Distrikt BiH.

Finansijska sredstva potrebna za realizaciju ove odluke biće osigurana iz tekuće rezerve Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2021. godinu u iznosu od 4.000 KM.

Ministarstvo sigurnosti BiH će izvještaj o realizaciji ove pomoći, koji će pripremiti Društvo Crvenog krsta/križa BiH dostaviti, Vijeću ministara BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

NA VRH

Podijeli članak na