AFERA "KUPOVINA"

Novinar Zatega pitao Biseru Turković da li je račun, kada je pod pratnjom išla u kupovinu, plaćen vlastitim novcem: Nije dobio odgovor

Ministarstvo ne primjenjuje navedene propise kao pružalac zaštite ali je ministrica Turković itekako korisnik 24-satne pratnje i zaštite

Piše: E. T.

9.5.2021

Bisera Turković u kupovinu otišla službenim vozilima. E. Zatega

Novinar Ermin Zatega, koji je prije nekoliko sedmica snimio SDA-ovu ministricu Biseru Turković kako ide u kupovinu pod punom pratnjom, te kako joj službenici zaduženi da brinu o njenoj sigurnosti pomažu da kupljeno unese u vozilo, dobio je dopis iz ministarstva vanjskih poslova. 

Na četiri postavljena pitanja, odgovor je dobio samo na jedno pitanje. 

Njegov status prenosimo u cijelosti: 

- Bisera Turković III dio. Samo jedan dan nakon što sam u prepisku uključio Upravni inspektorat Ministarstva pravde BiH, ministrica Bisera Turković je poslala dopis.

Od četiri postavljena pitanja, odgovorila je na jedno. Jedno pitanje je polovično odgovoreno, a na dva nije odgovoreno.


Ministrica je odbila i dostaviti fotokopije Zakona odnosno Uputstva na koje se poziva

Stoga slijedi daljna zakonska procedura utvrđivanja istine i pristupa informacijama, koji je građanima zagarantovan Zakonom o slobodi pristupa informacijama.

1. Prvim pitanjem sam tražio „Fotokopiju Zakona, podzakonskog propisa ili drugog akta kojim je propisana obavezna 24-satna službena pratnja i dva službena vozila za Zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, čak i kada obavlja privatne obaveze.“

Ministrica Turković nije odgovorila na pitanje, tačnije nastavila je da iznosi laž koju je 13. aprila izrekla na svom FB profilu citiram: „Vjerovali ili ne, zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH moraju biti pod službenom pratnjom 24 sata, pa i onda kada obavljaju privatne obaveze.“

a) Zakon i prateće Uputstvo, na koji se ministrica u odgovoru poziva, propisuju mogućnost ali nikako i obavezu ministrice da bude pod 24-satnom zaštitom tjelohranitelja. To potvrđuju i primjeri nekoliko političara koji su se odrekli pratnje na koju su imali pravo.

Ministrica je odbila i dostaviti fotokopije Zakona odnosno Uputstva na koje se poziva, tvrdeći da “Ministarstvo navedeni propis ne primjenjuje te stoga ne raspolaže tekstom istog”. O ovom dijelu odgovora su iznesene dvije laži. Ministarstvo ne primjenjuje navedene propise kao pružalac zaštite ali je ministrica Turković itekako korisnik 24-satne pratnje i zaštite. 

Druga laž je da Ministarstvo ne raspolaže tekstom propisa. Ministarstvo, kao i svi drugi organi javne uprave ima pristup Službenom glasniku BiH, u kojem su objavljeni svi važeći propisi. Ja kao građanin finansiram rad ministrice Turković, i njene 24-časovne pratnje, kao i Službenog Glasnika BiH. Stoga je nezakonito što mi Ministrica uskraćuje pristup traženim propisima koje primjenjuje kao korisnica zaštite.


Ermin Zatega: Želi odgovore. Facebook

2. Na drugo pitanje je odgovoreno da su svi članovi pratnje zaposlenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

3. Trećim pitanjem sam tražio „Listu zvaničnih sastanaka i drugih poslova koje ste u svojstvu Ministrice vanjskih poslova BiH obavljali dana 13. aprila 2021. godine, sa satnicom tih sastanaka i poslova.“

Ministrica Turković nije poslala listu zvaničnih sastanaka niti satnice navodnih sastanaka. Navela je samo paušalne opise nezvaničnih radnih sastanke sa svojim zaposlenicima u Ministarstva vanjskih poslova BiH.

4. Tražio sam i „Materijalni dokaz da je račun za namirnice, koje ste spomenutog datuma kupili u samoposluzi u naselju Šip, plaćen vašim ličnim sredstvima a ne službenom karticom odnosno javnim sredstvima.“


Umjesto dokaza, ministrica je ponovila da trebamo vjerovati njoj a ne vlastitim očima

Ministrica Turković nije poslala nikakav materijalni dokaz. Materijalni dokaz bi bio lista bankovnih računa (kartica) koje su na raspolaganju ministrici Turković za takozvane putne troškove i troškove reprezentacije, kao i analitička kartica odnosno lista troškova po tim karticama za dan 13. april 2021.

Umjesto dokaza, ministrica je ponovila da trebamo vjerovati njoj a ne vlastitim očima, iako je svojim ponašanjem i javnim iznošenjem laži itekako izgubila moje povjerenje kao i povjerenje nemalog dijela javnosti. Stoga odbijam vjerovati na riječ ministrici Turković, već tražim materijalni dokaz da nije bilo trošenja javnog novca sa službene kartice koja je na raspolaganju ministrici Turković.

Smrt korupciji - sloboda građanima - napisao je Zatega. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.