NEŠKOLOVANI BRUS VILIS

Spašavanje vjernog Bakirovog vojnika Osmice, direktora OSA-e sa sumnjivom diplomom

Nagla potreba da se brani neodbranjivo proizašla je i iz izvještaja Valentina Incka, visokog predstavnika u BiH, koji je o Osmicinoj diplomi govorio u Vijeću sigurnosti UN-a, ali i istrage Tužilaštva BiH koja je pri kraju

Piše: Miralem Aščić

9.5.2021

Mehmedagić i Izetbegović: Osmica nije elokventan, ali se ponašao kao Brus Vilis. Avaz

U spašavanje vojnika Osmana, osim medijsko-sudijske hobotnice, uključio se i njegov šef Bakir Izetbegović, lider SDA i čovjek koji ga je i postavio na funkciju direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), i to bez fakultetske diplome.

Lider s Poljina, koji se jučer javio iz vreće sa zlatom, ponovo je ustvrdio opasnu i nimalo bezazlenu tezu kada su u pitanju Mehmedagić i njegovo ponovno imenovanje na poziciju direktora tajne službe. 

- Ostat će direktor i neće ga smijeniti dok sam ja tu - kazao je Izetbegović.





Izvještaj Valentina Incka

No, pitanje je otkud nagla potreba Izetbegovića da ponovo brani neškolovanog Mehmedagića i uzima sebi za pravo da komentira zakon i rad državnih institucija, Komisije za nadzor nad radom OSA-e, ali i Vijeća ministara, koje ga mora potvrditi na ovu funkciju.

Nedopustivo je ustvari da Izetbegović, kao predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije, licitira s čak 10.000 nelegalnih diploma i kako to da nijedna osoba od 10.000 koji ih imaju, kako reče Bakir, nije direktor OSA-e, nego njegov Osmica, zvani Brus Vilis (Bruce Willis).

Međutim, nagla potreba da se brani neodbranjivo proizlazi i iz izvještaja Valentina Incka, visokog predstavnika u BiH, koji je o Osmicinoj diplomi govorio u Vijeću sigurnosti UN-a. 



Na prvom spisku registra upisa u matičnu knjigu nije bilo Mehmedagića. Avaz

No, crveni alarm u Centrali SDA upaljen je i zbog istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Pitanje je dana kada će Osmica zbog falsificirane diplome ponovo sjesti na optuženičku klupu. Ovoga puta teško da će mu moći pomoći i njegov intimus Ranko Debevec Kaveson, predsjednik Suda BiH, koji ga je brže-bolje oslobodio u aferi "BH Pošta", ali i učinio sve da se odbiju dviju optužnice u predmetu "Sigurnosne provjere".

Dokazi Tužilaštva BiH su neoborivi, iskazi svjedoka također. Diploma koju je Mehmedagić stekao na Američkom univerzitetu Sarajevo, čiji je osnivač i direktor Denis Prcić, nije zakonita. 

Potvrdili su to novi dokazi Tužilaštva i saslušani svjedoci, među kojima i sekretarica Univerziteta.

Cijela mašinerija bila je uključena u spašavanje vojnika Mehmedagića. Tako je istragom utvrđeno da je među studentima Pravnog fakulteta u Tuzli - Odsjek za međunarodno pravo, Osmica ustvari uskrsnuo preko noći jer je istrgnuta stranica s upisom studenata (registar indeksa) i ubačena druga, s dopisanim imenom Mehmedagića. Osim toga, ovaj univerzitet je krajem prošle godine ostao bez akreditacije, dok se protiv Prcića zbog izdavanja nezakonitih diploma vodi više istraga.


Direktor OSA-e ukazao se pod rednim brojem 7. upisanih studenata, ali je ustanovljeno da je riječ o falsificiranom rukopisu. Avaz

I pored toga, direktor OSA-e tako se ukazao pod rednim brojem 7. upisanih studenata na Prcićevom univerzitetu, ali je ustanovljeno da je riječ o falsificiranom rukopisu i da je Osmica postao student ne 2008., nego tek 2017. godine.

Na prvom spisku registra upisa studenata u matičnu knjigu Mehmedagića nije bilo, što potvrđuju dokumenti koji su u posjedu "Avaza".

Prvi spisak od 22 studenta kasnije je istrgnut i dopisan novi, s Mehmedagićevim imenom. Umjesto studenta Damira Mujakovića, upisan je tako Mehmedagić, a prema novom spisku, umjesto 22 studenta, ukazala su se 23, među njima i direktor OSA-e, ali s nekoliko godina zakašnjenja.


Grafitnom olovkom imitiran rukopis

Međutim, vještak kriminalističke struke, analizirajući stranice, ustvrdio je da se prvi i drugi spisak ne mogu dovesti u grafološku vezu, tačnije da je "stvarni skripter pokušao gotovo potpuno imitirati stvarni rukopis osobe koja je vodila matične knjige".

A ova osoba je svojeručno ispisivala imena studenata, da bi kasnije druga osoba grafitnom olovkom pokušala imitirati njen rukopis.


Šta je utvrdio vještak kriminalističke struke i kako je dodano ime Mehmedagića. Avaz

Neoborivi dokaz Tužilaštva je pronađena originalna istrgnuta stranica na kojoj nema imena Osmana Mehmedagića.

- Slijedom redoslijeda ispisivanja istrgnutih listova i integriranog lista u knjigu "registar indeksa" utvrđene su suštinske razlike: uklanjanje rubrike 17 na novonastalim listovima gdje je trag crvenog sredstva za pisanje ostao kao dvije vodoravne linije i rukopisom ispisano "poništeno", uz skraćeni potpis te otisak pečata plave boje, pa je izvršeno pomjeranje sadržaja, gdje je u rubrici 7 novoispisano (Osman Mehmedagić 52 8. 7. 2008. I), a pomjeren je sadržaj (Damir Mujaković 66 17. 7. 2009. I) u rubriku 8 i tako ostatak sadržaja do rubrike 17 - navodi vještak kriminalističke struke.


Svojeručno ispisala osoba koja je vodila matične knjige

U vještačenju je navedeno da  rukopisom ispisan sadržaj ''Međunarodno pravo i diplomatija'' te na hrbatu s oznakom "registar uz matičnu knjigu" Pravni fakultet Međunarodno pravo u rubrici  7 (Osman Mehmedagić 8. 7. 2008.) nastao iza 18. 7. 2017. godine, a "što je najmlađi datum koji je svojeručno ispisala osoba koja je vodila matične knjige".

Inspektorat RS je, podsjećamo, u novembru 2019. zvanično poništio Mehmedagićevu diplomu s Univerziteta za poslovne studije u Banjoj Luci, čime je izgubio kvalifikaciju neophodnu za obavljanje funkcije direktora. No, to ga nije spriječilo da nabavi novu, uz pomoć Prcića, i zatim je proglasi tajnom. Sve ove dokaze imaju državni tužioci.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.