BEZ DLAKE NA JEZIKU

Dr. Kemal Dizdarević: Bakir Izetbegović je polovnjak zarobljen između svojih interesa i ženinih želja

Nametnuti anesteziolozima strategiju liječenja koja je bazirana na ventilatorima koje niko živ na taj način ne koristi, samo da bi se nasilu dokazalo nešto što je nedokazivo i pri tome pomoglo stranačkom premijeru, graniči s hororom

Dr. Dizdarević: Na svjetskoj adresi uspješno spašava živote brojnih pacijenata. Avaz

Razgovarala: Mirela Muračević

9.5.2021

Borba, pritisci, lažne optužbe, pratili su godinama uglednog sarajevskog i svjetski poznatog neurohirurga Kemala Dizdarevića. Uslijedio je otkaz u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a nakon izvjesnog vremena i drugi. Oba neutemeljena, a da je tako, svjedoči i presuda Općinskog suda u Sarajevu iz 2017. godine u njegovu korist, kojom je trebao biti vraćen na radno mjesto.

Međutim, menadžment KCUS-a nastavio je s pritiscima, ne priznajući presudu Suda. Zanemarili su činjenicu da je doktor Dizdarević spasio život pacijentu kojeg je, po njima, navodno liječio za vrijeme svog bolovanja. Ta kleveta poslužila je menadžmentu KCUS-a da prekine njegov radni angažman.


Šarlatanski stav

Dizdarević u intervjuu za „Avaz“ kaže da ono što je doživio u svojoj zemlji nije nimalo utjecalo na njegov angažman u Dubaiju.

- Nisam stekao utisak da je njih posebno briga šta se to dešava u našoj Bosni, maloj zemlji na granici svjetova. Nisam samo otjeran iz KCUS-a, već iz svoje zemlje, kojoj pripadam i koju sam branio. Ali stvari će se mijenjati, možda ide sporo, ali se ipak svi zajedno gibamo iz gliba - kaže Dizdarević.

Profesor Dizdarević posebno govori o bračnom paru Bakiru i Sebiji Izetbegović, koje je narod u BiH toliko omrznuo da ih poredi sa zloglasnim rumunskim diktatorom i njegovom suprugom Nikolajem i Elenom Čaušesku.

Smatrate li da su nedavne ostavke 13 anesteziologa iz KCUS-a uslijedile zbog mobinga Sebije Izetbegović, nakon što je u javnost dospjelo njihovo pismo u kojem navode da ne postoje adekvatni uvjeti za tretman pacijenata oboljelih od koronavirusa, pogotovo zbog priključenja na sumnjive “malina respiratore”?

- Iz ovoga što sam mogao pratiti kroz medije te slušajući argumente njihovog advokata i odgovor iz KCUS-a, jasan mi je obrazac događaja. Anesteziolozi kao specijalisti koji su bili uz umiruće pacijente i koji su nosili breme direktne odgovornosti nisu bili u mogućnosti da utječu na strategiju pristupa i liječenja pacijenata, već se njihov posao počeo svoditi na taktično pokrivanje problema koji su umnogome bili uzrokovani šarlatanskim stavom onih koji su im naređivali, ali i odredili da koriste transportne i potpuno neadekvatne respiratore za ove pacijente. Također, shvatili su da će ih Sebija Izetbegović beskrupulozno žrtvovati i svu odgovornost za nastale probleme i smrti pacijenata pokušati prebaciti na njih.


Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović. Printscreen

Borba za struku

Da li anesteziolozi „bježe“ od naredbi Sebije Izetbegović, koja ih tjera da rade mimo nečega što nalaže struka ili od bojazni da mogu odgovarati ukoliko te naredbe provedu?

- Insistirati na dugotrajnoj upotrebi transportnih ventilatora za Covid pacijente, ali i sve druge pacijente, u stacionarnoj Jedinici intenzivne njege unutar Kliničkog centra je kriminalni akt. Pa, ti anesteziolozi su čitav svoj radni vijek proveli uz ventilatore, oni dobro znaju moduse njihove upotrebe, oni dobro znaju sve finese invazivne i neinvazivne respiratorne podrške. Nametnuti im, protiv njihove volje, strategiju liječenja koja je bazirana na modalitetima i ventilatorima koje niko živ na taj način ne koristi, samo da bi se nasilu dokazalo nešto što je nedokazivo i pri tome pomoglo stranačkom premijeru, ne zbog njega nego zbog nje same, čija je uloga u čitavoj priči očigledno presudna, naprosto je nevjerovatno i graniči s hororom.

Nije anesteziolozima bilo lako, pacijenti dolaze u valovima i u velikom procentu umiru, a istovremeno imaju nametnute strategije pristupa tim pacijentima s kojima se na osnovu svog znanja i iskustva ne slažu, nametnute od osoba koje su im nadređene i koje ih egzistencijalno mogu ugroziti. Govoreći iz lične perspektivne i na osnovu ličnog iskustva iz sličnih situacija, za mene nema dileme, anesteziolozi su morali pružiti otpor, napisati pisma, boriti se za svoju struku, pa i po cijenu otkaza.

Brojne ispovijesti porodica koje su u kratkom periodu izgubile svoje najmilije nakon liječenja u KCUS-u uznemirile su bh. građane. Koliko sve ovo ima sličnosti s ranijim odnosom prema nekim pacijentima, uključujući i slučaj smrti dr. Šefika Pašagića, uglednog epidemiologa?

- Tragična smrt uvaženog dr. Pašagića je prvi put ozbiljno skrenula pažnju na zbivanja s Covid pacijentima i na odgovornost Sebije Izetbegović u cijelom tom procesu. Ispovijesti porodica moraju se shvatiti krajnje ozbiljno i ta situacija se mora raščistiti kako zbog umrlih i njihovih porodica tako zbog ljekara i medicinskog osoblja. Uistinu se radi o uznemirujućim ispovijestima i odgovornost se primarno treba adresirati prema onima koji su postavili strategije liječenja, koje su vodile direktno u probleme. Nema veze što je ginekolog, ako je uopće, ipak, najodgovornija osoba je generalna direktorica.


Prebacivanje odgovornosti

Sebija i Bakir Izetbegović. Arhiv

Jeste li bili izloženi pritiscima i prijetnjama od Izetbegović, koja je vlastitu odgovornost za liječenje preminulog dr. Pašagića željela prebaciti na Vašu majku?

- Počelo je tako što je Sebija projicirala svoju odgovornost za smrt dr. Pašagića na moju majku Zehru i tražila nekakvu njenu odgovornost, a onda je dobila javni odgovor i mišljenje od prozvane, emeritirane redovne profesorice Univerziteta u Sarajevu, koja je, inače, odranije dobro poznaje, da ne pripada akademskoj zajednici po svom habitusu, znanju, ponašanju i prema zahtijevanim i zakonom propisnim akademskim uvjetima.

Pa, jedva je završila medicinu, studirala je “stoljećima”, i bez uvjeta postala najprije asistent i na kraju redovni profesor. Njena redovna profesura dođe nam kao ismijavanje najuglednijeg univerziteta u državi. Vezano za prijetnje, nisu mi nikada prijetili direktno, već su sve radili indirektno, kroz atak na moju egzistenciju, moju karijeru, moju redovnu profesuru koja je, za razliku od njene, bazirana na zahtijevanim zakonskim uvjetima.

Koliko se u zdravstvo uvukla politika koja se ne ustručava da iz zdravstvenih ustanova otjera najstručnije ljude?

- Njihova politika je kompenzacija za njihovo neznanje. Ne može politika upravljati strukom, jedini pravi politički interes u zdravstvu treba biti promoviranje kvaliteta. Dobri političari znaju gdje prestaje politika i gdje počinje vladavina stručnog znanja i nauke. Prominentni bošnjački političar, muž Bakir, to sigurno ne zna jer je, kako neki kažu, samo običan polovnjak zarobljen između svojih banalnih interesa i ženinih želja.


Menadžment KCUS-a je davno trebao biti smijenjen

Ukoliko se navodi anesteziologa i drugih koji ukazuju na nepravilnosti u radu KCUS-a pokažu istinitima, smatrate li da bi trebalo doći do smjene menadžmenta ili čak krivične odgovornosti?

- Ovaj menadžment je davno trebao biti smijenjen, čak potpuno nevezano za navode anesteziologa. Čitava tragična priča o liječenju u tzv. respiratornom centru, sadržaj pisma koje su uputili anesteziolozi, neprihvatljivo visoka stopa smrtnosti Covid pacijenata u KCUS-u, način rukovođenja te ucjenjivački stil menadžmenta s direktoricom na čelu, još jednom su potvrdili neophodnost njene smjene i potrebu da se ona potpuno pomakne iz medicinske prakse. Postoji jasan način, i to putem Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.


Zeleni JNA imperijalisti dobro znaju snagu novca

- Na KCUS se može utjecati s kantonalnog nivoa i taj način dobro zna ova nova vlada, ali izgleda da za njega do sada nije imala dovoljno hrabrosti. Nedavna inicijativa zastupnice Šahman djeluje kao da je napokon pokrenula ove mehanizme. Vidjet ćemo kako će završiti. KCUS nije samo odgovornost Federalne vlade već i Kantonalne vlade, jer ga ona uglavnom finansira. Kako jednom reče Sebija na Neurohirurgiji, prije nekoliko godina, kada je došla da retrogradno traži potpise ljekara za njihove već ranije nezakonito preusmjerene novce, umjesto prema Komori, na račun KCUS-a: “Pare su Tito!” Zeleni JNA imperijalisti dobro znaju snagu novca.


Sudska odluka, pa povratak

Ako bi došlo do smjene Izetbegović, postoji li mogućnost da se vratite u KCUS?

- Moj povratak u KCUS ne zavisi od Sebije, već od sudske presude koju očekujem. Čim me sud pravomoćno vrati, odmah stižem u Klinički centar da pozdravim Hasu i ostale junake iz vica - zaključio je Dizdarević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.