OBILJEŽAVANJA

Bratunac: Sjećanje na 65 ubijenih civilnih žrtava Glogove

Žrtve su zakopane u masovnu grobnicu, blizu džamije iz koje je ekshumirano 40 tijela

Sa današnjeg obilježavanja. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović

9.5.2021

U Mjesnoj zajednici Glogova kod Bratunca, danas je obilježena 29. godišnjica zločina nad 65 civila ovog mjesta, koji se dogodio po naređenju Miroslava Deronjića, tadašnjeg predsjednika srpskog  kriznog štaba općine Bratunac.

Naoružane srpske snage, potpomognte vojskom JNA i paravojnim jedinicama iz Srbije, opkolili  su selo, zarobili i likvidirali civile, među kojima je bilo žena i djece. Žrtve su zakopane u masovnu grobnicu blizu džamije iz koje je ekshumirano i identifikovano 40 tijela, dok se za ostalima još uvijek traga.

Sjećanje na nevine žrtve. S. Smajlović

Ubijanje je izvršeno u tri faze. Najprije ispred kuća, onda su odvodili i strijeljali ih u centru sela, a još 25 civila ubijeno je iza mjesne džamije, koja je nakon toga srušena.

Za zločine u Glogovoj u Hagu je osuđen na deset godina zatvora samo Miroslav Deronjić, dok ostali zločinci slobodno žive u Bratuncu i obnašaju visoke policijske i druge funkcije.  

Sa obilježavanja. S. Smajlović

Glogova je prije rata ima la 1.900 stanovnika i više od 700 kuća. Danas je ovdje 200 obnovljenih kuća i 700 povratnika, koji kako kažu, još uvijek žive u strahu, jer su zločinci na slobodi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.