RIJEČ STRUKE

Psihologinja Alma Mahmutović: Ključno je prepoznati znakove vršnjačkog nasilja

Trpljenjem nasilja gubi se formiranje jedne zdrave ličnosti

Piše: A. Kukić

9.5.2021

Alma Mahmutović: Kako prepoznati vršnjačko nasilje kod djece. Avaz

Pojava vršnjačkog nasilja je sve učestalija. Psihičko nasilje, najčešće, tinja, sve dok ne pređe u fizičko. Tek tada se svi oni koji su ga nijemo posmatrali bave rješavanjem posljedica.

U razgovoru za portal "Avaza" psihologinja Alma Mahmutović je objasnila na koji način roditelji mogu prepoznati da je njihovo dijete uključeno u vršnjačko nasilje.


Često kriju od roditelja

- Vršnjačko nasilje nije uobičajen dio odrastanja i ne trebamo ga prihvatati. Pravo svake osobe, svake jedinke, jeste da se osjeća sigurno i da se s njom postupa ravnopravno. U današnje vrijeme postoje mladi ljudi koji trpe vršnjačko nasilje. Često su u stanju da te osjećaje koji se javljaju kriju pred roditeljima i na taj način se povlače u sebe. Jedna od karakteristika djeteta koje je već preživjelo vršnjačko nasilje jesu neki znakovi koje možemo prepoznavati, a to su zbunjenost kod djeteta  jer je nemoćno da zaustavi samo nasilje. Skloni su razvoju mentalnih problema, uključujući depresiju i stvara se jedna vrsta tjeskobe, odnosno anksioznosti. Skloni su saomozljeđivanju, popuštaju u školi, trpe dugotrajne posljedice, koje su vidljive, naravno, kasnije u odrasloj dobi - kazala je.

Trpljenjem nasilja gubi se formiranje jedne zdrave ličnosti. Mahmutović je ukazala na jednu novu formu nasilja koju omogućavaju društvene mreže na kojima se okuplja veliki broj djece i adolescenata. Na društvenim mrežama svako može postati i žrtva i nasilnik.


Elektronsko nasilje

- Ono o čemu mediji trebaju pričati i mi kao psiholozi moramo iznositi je da imamo i nasilje putem interneta, odnosno elektronsko nasilje i ono se apsolutno svrstava u jednu vrstu nasilnog ponašanja na internetu. Mogu se dijeliti na društvenim mrežama, na mjestima za igranje igrica, vrlo neprikladne tekstualne poruke, blogovi, slanje nekih uvredljivih i ponižavajućih slika - rekla je.

Upozorava da nije lako prepoznati da je dijete uključeno u vršnjačko nasilje, međutim neki od znakova mogu ukazivati na to.

- Dijete može biti nasilnik ili žrtva vršnjačkog nasilja i može biti uznemireno jer je vidjelo kako se drugi loše ponašaju. Neki od znakova za roditelje koje mogu da primijete kod svoje djece su neobjašnjivi ožiljci i modrice po tijelu, fiziološki znakovi poput nedostatka energije, problemi sa spavanjem, tjeskoba i povlačenje u sebe - zaključila je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.