BRZI ODGOVOR 21

Najveća vojna vježba vojske SAD i OSBiH u novijoj historiji BiH

Kroz "Brzi odgovor" testiramo laku bataljonsku grupu koja je deklarisana po NATO standardu, rekao Mašović

A. J.

S pres-konferencije: Vježba se izvodi u sklopu multinacionalne vježbe Defender EUROPE 21

Foto: MInistarstvo odbrane BiH


Sve je spremno za bilateralnu vojnu vježbu "Brzi odgovor 21", Vojske Sjedinjenih Američkih Država i Oružanih snaga BiH na Manjači. Na konferenciji za medije je poručeno da je ovo najveća vojna vježba u novijoj historiji BiH.

- Vježbom upravlja Američka komanda za Evropu i Afriku. Cilj je ojačati bilateralnu saradnju Oružanih snaga BiH sa vojskom SAD. Kroz "Brzi odgovor" testiramo laku bataljonsku grupu koja je deklarisana po NATO standardu. Ovim pripremamo svoju grupu za ono sto nas čeka u septembru 2021 - poručio je Senad Mašović, generalpukovnik OSBiH.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić kazao je da je cilj vježbe pokazati spremnost Vojske SAD da pošalje diviziju sa američkog kopna u Evropu u slučaju agresije.

Vježba se izvodi u sklopu multinacionalne vježbe Defender EUROPE 21, a jednoglasno ju je odobrilo Predsjedništvo BiH.

Generalmajor Radovan Ilić zaključio je da će učešće OS BiH u ovoj vježbi zasigurno ojačati nivo operativnih sposobnosti i profesionalizma OS BiH.Šef ODC-a Ambasade SAD u BiH major Taib Grozdanić podsjetio je da je ovo najveća vježba Oružanih snaga BiH u novijoj historiji, istakavši da „kada imate dobre partnere uz sebe, sve je lakše.“ 

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na