FOJNICA

Hamdo i Zineta Buljina zajedno ispostili 61 ramazan: Bili smo u mektebu, a onda su žandari odveli hodžu

Vjera u dragog Allaha i ibadet su na prvom mjestu i sve nas je to ojačalo

H. Čukle
  • Zineta i Hamdo Buljina: U braku od 1960.

    Zineta i Hamdo Buljina: U braku od 1960.

    Foto: H. ČUKLE


Hamdo (85) i Zineta (78) Buljina iz Fojnice u braku su 61 godinu, a sve to vrijeme s posebnom radošću su dočekivali ramazane, što ih je, prema njihovim riječima, još jače povezalo.

Radost Bajrama

Zineta se za Hamdu udala 1960., kada je imala samo 16 godina. I tada, zbog zakona, nije odmah mogla da se vjenča s njim, ali od prvog dana ona je sretna s njim i žive, kako je istakla, u skladnom braku.

Zinetini roditelji Osman i Fata Kajmak bili su pobožni te je od malih nogu postila ramazane u Vitezu.

- Išli smo u mejtef i učili sure, postili, a sjećam se jedne prilike, došli su žandari i odveli nam hodžu. Zbog toga nas je otac učio sure i da znamo kljanjati. Bajramima smo se svi radovali, naročito djeca, jer smo dobivali bajrambanku od rodbine i džematlija - prisjetila se Zineta.

Nakon klanjanja teravih-namaza počela se priprema sehura.

- Kuhala se razvaruša s pekmezom, potkriža, burek i druge pite, sutlija, a kolača je bilo nekoliko vrsta. Jeli smo kajmaka, masla, putera i niko nije imao tada masnoću. Brat mi je svakog ramazana uoči ponedjeljka i petka učio Ja'sin - istakla je Zineta.

Iftar i sehur

Hamdo je sretan što je sa suprugom Zinetom dijelio mnoge sehure i iftare.

- Ispostili smo 61 ramazan zajedno, hvala Bogu. Vjera u dragog Allaha i ibadet su na prvom mjestu i sve nas je to ojačalo - istakao je Buljina.

S pjesmom kući

I Hamdo se prisjetio ramazana u vrijeme dok je još bio dječak.

Rekao nam je da je tada živio u Majdanu i da je on postio kao dječačić dok je čuvao ovce.

- Kad sam se oženio, nakon nekoliko godina smo se preselili u Fojnicu. Postilo se, a najteže je bilo ljeti. Cijeli dan se radilo i postilo i opet pred mrak s pjesmom smo se vraćali kućama. Ni u ratu se nije prekidalo - dodao je 85-godišnji Buljina.

Više o temi Fojnica

VISOKO
Rijeka Fojnica ponovo zagađena

Više o:

Fojnica Ramazan
NA VRH

Podijeli članak na