PROBLEMI

Poljoprivrednici se pribojavaju štete na usjevima: Na sve strane tragovi divljih životinja

Uzdamo se samo u naše lovce, kaže Fajković

B. Grgić
  • Tragovi na usjevima

    Tragovi na usjevima

    Foto: AVAZ


Tek što su zasijali kukuruz, poljoprivrednici su se suočili s novim problemima. Riječ je o sve većem prisustvu krupne divljači, pogotovo u poljima pored Save.

Velike štete

Velike štete na tek zasijanim kukuruzima, a kasnije i u poodmakloj vegetaciji prave divlje svinje.

Nakon što smo pisali o problemima poljoprivrednika kod Gračanice, uvjerili smo se da je teška situacija i na nepreglednim parcelama u Orahovi, Gašnici, Bistrici, Vrbaškoj, Bok Jankovcu i Dolini.

- Primijetio sam tragove krupnijih papkara na tek zasijanim kukuruzima i zobi. Vjerovatno se radi o divljim svinjama, a nije isključena ni mogućnost pojave srneće divljači u većem broju. Sava nije visoka i divljač lako prepliva iz susjedne Slavonije - rekao je lovac Anton Saček.

Smajo Fajković, poljoprivrednik iz Dubrava koji za potrebe vlastite farme muznih krava obrađuje desetine hektara oranica, kazao nam je da divljač čini velike štete, ali da se uzda u pomoć lovaca.

- Lovci iz Dubrava i okolnih sekcija su veoma vrijedni i dobri su strijelci. Oni nam u značajnoj mjeri pomažu da sačuvamo ljetinu. Osim toga, često odstreljuju i šakale, koji su velika opasnost za sitniju stoku - dodao je Fajković.

  • Fajković: Dežurstva na njivama

    Fajković: Dežurstva na njivama

    Foto: AVAZ


Plinski topovi

Nisu rijetki slučajevi da ratari organiziraju dežurstvo na njivama, koristeći razna pomagala, od svjetlosnih do plinskih topova. Ističu da je ovogodišnja sjetva bila veoma skupa te da ne smiju dozvoliti da im divljač napravi ogromne štete.

Više o temi Sava

NESTANAK PRIJAVLJEN JUČER
U Savi kod Orašja pronađeno tijelo muškarca

Više o:

Sava Poljoprivreda
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na