POVOLJNIJA SITUACIJA

Popuštanje mjera u cijeloj BiH: Skraćen policijski sat, otvoreni kafići

Zaključak o radnom vremenu poslovnih subjekata u FBiH na snazi je do 24. maja 2021. godine

Nakon popuštanja mjera mnogi su otišli u kafiće. E. Hasić

A. K.

10.5.2021

Na teritoriji Bosne i Hercegovine, zbog poboljšanja epidemiološke situacije, ublažene su mjere koje su bile na snazi.

Federacija BiH

Na prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je skratila trajanje policijskog sata. Pa tako policijski sat umjesto u 21:00, počinje u 23:00 sata i traje do 5:00 sati ujutro. Pored toga, usvojen je i program utroška sredstava za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH u iznosi od 60 miliona KM.

Dozvoljen je rad ugostiteljskim objektima do 22:30 sati, uz prisustvo maksimalno četiri osobe za jednim stolom. U zatvorenom prostorom ugostiteljskog objekta dozvoljeno je prisustvo 20 osoba i 30 osoba  na otvorenom prostoru, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera.

Također, dozvoljava se rad djelatnosti kockanja i klađenja, wellness i spa centara s radnim vremenom, računajući da je za svaku osobu potrebno sedam metara kvadratnih neto, a ne više od 20 osoba.

Vlada je dozvolila i rad javnih bazena, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera.

Zaključak o radnom vremenu navedenih poslovnih subjekata je do 22:30 sati, a na snazi je od 7. maja do 24. maja 2021. godine.

Republika Srpska

Entitet Republika Srpska nije imao uveden policijski sat, a ugostiteljskim objektima je rad dozvoljen do 22:00 sata.

Republički štab za vanredne situacije na sjednici u Banjaluci donio je odluku da se od 10. do 24. maja dozvoljava se rad kina i bazena na području uz strogo pridržavanje mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo RS-a.

Od 10. do 24. maja dozvoljavaju se i takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista u grupama do 30 lica, bez prisustva publike ili drugih lica koja nisu akreditovana od strane organizatora. Ranije su dozvoljene rekreativne i trenažne aktivnosti.

Dozvoljavaju se aktivnosti sportskim organizacijama i sportistima u grupama do 30 lica, kao i takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista koji takmičenja obavljaju na otvorenom, te profesionalne takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista koji takmičenja obavljaju u zatvorenom, bez prisustva publike ili drugih neakreditovanih lica.

Ranije donesene mjere i dalje ostaju na snazi, u skladu sa predmetnim zaključkom.

Brčko Distrikt

U Distriktu Brčko zabranjeno je kretanje u periodu od 23:00 do 5:00 sati. Dozvoljava se rad dežurnih apoteka, benzinskih stanica samo u dijelu koji se bavi točenjem goriva, rad privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom.

Nalaže se obavezno nošenje zaštitne maske (prekrivena usta, nos i brada) u zatvorenim prostorima, a na otvorenom prostoru u grupi od dva ili više lica i da održavaju fizičku distancu od 2 metra, osim članova užeg domaćinstva. Rad privrednim subjektima ograničen je do 22:00 sata, a dozvoljen je i rad svim rekreativnim aktivnostima do 22:00 sata.

Zabranjeno je svako organizovano okupljanje s muzikom uživo, DJ-evima i slično.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.