VIJEĆE ZA VANJSKE POSLOVE

Borelj: Ministri EU jednoglasno podržali teritorijalni integritet i suverenitet BiH

Kazali su da je potrebno ove godine ubrzati ustavne i izborne refome u BiH

Žozef Borelj (Josep Borrell). AFP

A. K.

10.5.2021

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sugurnosnu politiku Žozef Borelj (Josep Borrell) kazao je nakon današnje sjednice Vijeća za vanjske poslove da svi ministru EU daju jaku podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

Prema njegovim riječima, ministri su se složili da Bosna i Hercegovina ove godine mora ubrzati izborne i ustavne reforme.

- Moramo ovo osigurati putem svakodnevnih uključenja u procese našeg predstavnika u BiH i u Sarajevu - rekao je Borelj.

Za sljedeću sedmicu je najavio da će organizirati večeru za lidere zapadnog Balkana u  Briselu (Bruxelles).

- Na večeri ćemo razmotriti cijelu političku situaciju na Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan je veliki geopolitički problem. Region je dio problema i dio rješenja. Moramo da ga sagledamo iz geopolitičkog ugla i to ćemo uraditi i sljedeće nedjelje sa svim liderima sa Zapadnog Balkan - kazao je.

Razgovor prije ljeta

On je tokom današnjeg sastanka Vijeća EU i debate o zapadnom Balkanu pozvao EU ministre da predstave konkretne prijedloge za jačanja EU angažmana u regionu.

- Nećemo čekati još dvije godine, niti dva mjeseca, prije nego što stavimo zapadni Balkan ponovo na EU agendu. Prije ljeta ponovo ćemo razgovarati i razmotrit ćemo prijedloge zemlja članica. Sada je trenutak da iskoristimo momentum da se više angažujemo u regionu - poručio je Borelj.

On naglašava da su se ministri vanjskih poslova EU tokom strateške debate o zapadnom Balkanu složili u ocjeni da "region ima specijalnu ulogu u Evropi i za Evropu".

Vizna liberalizacija za Kosovo

- Saglasni smo da je zapadni Balkan region od ključne geostrateške uloge za EU. Naša posvećenost zapadnom Balkanu mora da bude vidljiva i to se ne smije dovoditi u pitanje - kazao je.

Govoreći o zapadnom Balkanu, kako je naveo, ministri su se složili da treba ubrzati proces pristupnih pregovora s Evropskom unijom, a posebno je istakao Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

- Integracija Srbije i Crne Gore u EU mora krenuti naprijed- istakao je.

Dodao je da se treba ubrzati proces vizne liberalizacije za Kosovo.

-  Očigledno je i opredjeljenje za rješavanje dijaloga između Beograda i Prištine, koji je zakazan da počne prije kraja juna - zaključio je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.