SAZNAJEMO

Počinje refundacija novca za ’tocilizumab’ i ’remdesivir’

Zaprimljeno gotovo 180 zahtjeva, neka se niko ne boji, sredstva su osigurana, kaže Vranić

Brojni građani morali kupiti „tocilizumab“ i „remdesivir“. Arhiv

Piše: E. Halimić

11.5.2021

Brojni građani negoduju jer još nisu dobili novac koji su potrošili na kupovinu lijekova „tocilizumab“ i „remdesivir“ za liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa.


Značajna sredstva

Podsjećamo, brojni građani su dobili preporuku od ljekara da samostalno kupe lijekove „tocilizumab“ ili „remdesivir“, a kako bi pomogli svojim najbližima koji su imali teške posljedice zaraze koronavirusom. Oba ova lijeka koštaju više od 1.000 KM.

Naknadno je Skupština KS, uz insistiranje zastupnika SBB-a Zvonka Marića, donijela odluku da se građanima novac potrošeni za lijek mora refundirati. Građani su Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZOKS) predali zahtjeve za refundaciju, koji već duže od mjesec stoje neriješeni, što je izazvalo salvu negodovanja.

Sakib Katana, direktor Zavoda, za „Avaz“ je potvrdio da refundacija sredstava za „tocilizumab“ i „remdesivir“ još nije počela.


Katana: O isplati sredstava ne odlučuje Zavod. Arhiv

- O isplati sredstava ne odlučuje Zavod. Ministarstvo zdravstva KS je formiralo stručnu komisiju koja će pojedinačno razmatrati svaki zahtjev - pojasnio je Katana.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić za „Avaz“ je kazao da je upoznat s problemom refundacije.

- Formirao sam komisiju u kojoj sjede stručni članovi i oni imaju zadatak da pregledaju dokumentaciju i odobre refundaciju. Komisija je održala konstituirajuću sjednicu, nakon toga je iz Zavoda poručeno da ta komisija ne može validno raditi dok se ne raščisti neka druga komisija koja je formirana u Zavodu. Zvao sam direktora Sakiba Katanu i izdao mu naredbu da od sutra (danas, op. a.) počne rad sa zahtjevima - naglasio je Vranić.


Hitna sjednica

Vranić: Osigurana sredstva. Avaz

Dodao je da je zaprimljeno gotovo 180 zahtjeva za refundaciju.

- Oni će se sutra (danas, op. a.) hitno sastati. Zvao sam predsjednicu te komisije koja je potvrdila da će se sjednica hitno održati. Svi zahtjevi će biti proslijeđeni Zavodu na isplatu. Direktoru Katani sam poručio da ne opstruira rad birokratskim potezima - istakao je Vranić.

Dodaje da od danas Komisija Ministarstva zdravstva KS počinje upućivati zahtjeve građana prema Zavodu, a kako bi se isplatila sredstva.

- Mislim da će ova komisija brzo završiti svoj posao, jer sumnjam da je neko na svoju ruku i bez preporuke ljekara kupovao „tocilizumab“ i „remdesivir“. Neka se niko ne boji, sredstva su osigurana - zaključio je Vranić.

Period za žalbu na odluke

- Komisija ne može ulaziti u detalje koliko je koji pacijent doza primio i na koji način te da li su neke doze nestale ili ne. Potencijalno je problem ako na otpusnom pismu iz bolnice nije navedeno da je pacijent primio „tocilizumab“ ili „remdesivir“. Međutim, građanima će biti ostavljen i period za žalbe, dakle Komisija će raditi sve dok postoje zahtjevi građana - pojasnio je Vranić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.