UGLEDNI PROFESOR

Duraković: Muslimanski svijet nema adekvatnu reakciju na ovo znakovito nasilje nad Palestincima

Jedini politički subjekt u svijetu i u regiji Republika Turska. Sve druge muslimanske zemlje su manje ili više objekt svjetske politike, kaže Duraković

Duraković: Intenzivirati diplomatsku političku akciju. Arhiv

Anadolija

11.5.2021

Akademik Esad Duraković je komentarišući za Anadolu Agency (AA) aktuelna dešavanja u El-Kudsu (Jerusalemu) i nasilje izraelske policije nad Palestincima, poručio kako u kontekstu pomoći Palestincima nije dovoljno samo intenzivirati dove, već je potrebna odgovarajuća diplomatska i politička akcija čitavog muslimanskog svijeta.


Duraković, ugledni profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, član Akademije nauka i umjetnosti (ANU) Bosne i Hercegovine, te još tri svjetske akademije kaže kako je sve što se ovih dana dešava u El-Kudsu, odnosno u džamiji El-Aksa, nešto što je bilo moguće očekivati, a što je velika tragedija Palestine koja živi na taj način već jako dugo, čak generacijama.



Cilj je srušiti El-Aksu

- Bilo je moguće očekivati zato što vrlo dobro znam, kao što znaju i mnogi drugi ljudi u svijetu, da je cilj cionizma ili preciznije rečeno kršćanskih cionističkih evangelista, koji imaju ogromnu moć u svijetu i u Izraelu, da džamiju El-Aksa doslovce sruše i da na njenom mjestu podignu jevrejske hramove. To je cilj i oni neće odustati od toga svoga cilja, nema u to nikakve sumnje - poručio je Duraković.


Ističe kako se silno suosjeća sa Palestincima koji pate svih ovih godina, a naročito ovih dana.


Duraković dalje navodi da ono što njega unekoliko iznenađuje, ali na jedan način i ne iznenađuje, jeste ”činjenica da muslimanski svijet, ma šta pod tim podrazumijevali, nema adekvatnu reakciju na ovo znakovito nasilje nad Palestincima u Jerusalemu”.


- Ja sam postač, osjećam se vjernikom, ali moram reći da, naravno poštujući i dovu i Uzvišenog Allaha, smatram kako nije dovoljno ono što se danas čini u muslimanskom, naročito u arapskom svijetu, a to je intenziviranje dova umjesto da se intenzivira diplomatska politička akcija, potpomognuta ekonomskim mjerama - smatra Duraković.


Dodaje kako je Republika Turska danas jedini politički subjekt u svijetu i regiji, dok su sve druge muslimanske zemlje manje ili više objekt svjetske politike.


- Danas je, mogu reći, jedini politički subjekt u svijetu i u regiji Republika Turska. Sve druge muslimanske zemlje su manje ili više objekt svjetske politike. Zato mi je jako žao što ne postoji odgovarajuća diplomatska i politička akcija čitavog muslimanskog svijeta na ovo nasilje, nego se samo intenziviraju dove, nažalost - rekao je Duraković.


Akademik Duraković, također, naglašava da sve što se ovih dana zbiva u El-Kudsu (Jerusalemu) ima jedan širi kontekst, planetarni, ideološki ali i civilizacijski kontekst, jer, kako je naveo, ovo se zbiva u eri islamofobije koja djeluje na Zapadu, u vremenu jačanja ekstremne desnice.



Nije samo u pitanju Palestina

Mišljenja je da nije samo u pitanju Palestina.


- Nije samo u pitanju Palestina, jedan određen broj Palestinaca, to simbolizira de facto i de jure, kako god hoćete,  nasilje nad čitavom jednom kulturom, nad čitavom jednom svjetskom religijom. Jer i simbolika i fakta govore o tome da se ovo zbiva u mjesecu ramazanu, u mjesecu posta, saradnje, koegzistencije. Naročito, koliko znam, to je eskaliralo čak na 27. noć ramazana. Dakle, sve ovo ima jedan izuzetno širok planetarni kontekst i poruke koje treba na taj način shvatiti i djelovati u skladu s tim - zaključio je Duraković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.