KORONAVIRUS

U KS preminule četiri osobe, 17 novih slučajeva zaraze

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 18

A. J.

Građani se mole da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera

Foto: Avaz


U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavile su se 44 osobe.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih 12, odnosno 70,58 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Nažalost, tokom jučerašnjeg dana preminula su četiri pacijenta koja su bila zaražen ovim virusom.

Proteklog dana na koronavirus testirano je 386 osoba. Trenutno je u KS hospitalizirano 149 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 93 a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 56 pacijenata.

Na respiratoru se nalazi  jedan pacijent i to na KCUS-u. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 11 pacijenata, a u Općoj bolnici tri. U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno devet osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 18, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 29.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Više o temi Koronavirus

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na