SARAJEVO

Na sjednici Skupštine KS o poslovanju zdravstvenih ustanova

Planirano je i razmatranje Prijedloga odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Kantonalnog plana zaštite okoliša KS

Piše: A. Ovčina

11.5.2021

Predsjedavajući Skupštine KS Okerić. PRINTSCREEN

Nastavak 36. Radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo počeo je jutros u 10 sati, a na kojoj se razmatraju izvještaji o radu i finansijskom poslovanju Zavoda za javno zdravstvo KS, JU Psihijatrijske bolnice KS, Zavoda za zdravstvenu zaštitu zaposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova ks za 2019. godinu te brojnih drugih javnih ustanova vezane za zdravstveni kadar, a koje djeluju na području kantona. 

Dnevni red ima 22. tačke, a razmatraju se tačke od broja 6 do 22. 

Planirano je i razmatranje Prijedloga odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Kantonalnog plana zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Sjednicu predvodi predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, koja se odvija online putem. 





Konzumiranje psihoaktivnih supstanci

Doc. dr med sci. Nermana Mehić Basara iz JU "Zavod za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo"  kazala je da je tokom 2019. imala poteškoće zbog promjene vladajuće strukture gdje je došlo do smjene upravnog odobra, a ističe da odbor nije pratio ciljeve i želje za unapređenjem te da ta radnja nije bila na zadovoljavajućem nivou. 

- Većina neophodnih odluka koje su od značaja za Zavod nije donesena iz razloga opstruiranja - kazala je Mehić Basara.

Dodaje da su tokom 2019. bili u pravnom vakumu koji se nastavio tokom 2020., ali i ove godine, jer od juna nemaju upravni odbor.

Podsjetila je zastupnike da je KS bio avangardni kanton kada su 1999. godine napravili kantonalni program koji je trajao osam godina nakon čega je prestalo finansiranje.

Kaže kako ne postoje uslovi na preveniranju konzumiranjem psihoaktivnih supstanci. 


Izvještaj tokom 2019. godine

Generalna direktorica JU "Dom zdravlja" Amela Kečo istakla je da su poslovali pozitivno tokom 2019. godine. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.