SARAJEVO

Skupština KS nije usvojila izvještaje o radu Hitne pomoći, Apoteka, ZZO KS...

Općina Centar nam je donirala dva motocikla, kazao je Zalihić

Piše: A. Ovčina

11.5.2021

Adem Zalihić, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. PRINTSCREEN

Skupština KS danas je na nastavku sjednice razmatrala izvještaje zdravstvenih ustanova u KS za 2019. godinu, a nakon rasprave većina izvještaja nije usvojena.

Usvojeni su izvještaji o radu JU Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo za 2019. godinu, JU Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo za 2019. godinu, JU Zavod za medicinu rada Kantona Sarajevo za 2019. godinu. 

Nisu usvojeni izvještaji o radu i finansijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2019. godinu, JU Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za 2019. godinu, JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo za 2019. godinu, JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo za 2019. godinu, JU Zavod za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo za 2019. godinu, JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, JU "Apoteke Sarajevo" za 2019. godinu, JU Kantona Sarajevo Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu za 2019. godinu kao ni JU Zavod za sportsku medicinu Kantona Sarajevo.  

Predstavnici ustanova dali su prije toga svoje odgovore na zastupnička pitanja na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

Direkor JU "Apoteke Sarajevo", Nedim Hrelja kazao je da na stanju imaju 490 litara medicinskog alkohola.

- Kapacitet povećanja "Galas" laboratorija nije moguće obzirom na kapacitet od 220 kvadrata. Jedina moguća je ugovorena proizvodnja - kazao je Hrelja.

Iz izvještaja 2020. godine kazao je da su ostvarili rast prodaje "Galasa" gdje je ukupan broj realiziriranih recepata imao značaj rad. Lijekovi galas iznosili su 4 posto. Ističe da su obogatili sa 15 novih proizvoda "Galas" kozmetičku liniju. 


Dobra suradnja

Direktor JU Zavod za medicinsku hitnu pomoć Adem Zalihić kazao je da su oni jedini koji mogu raditi edukaciju obzirom da imaju dva uslova uključujući kadar edukatora koji mogu izvršavati taj posao.

- Na našoj edukaciji su bili polaznici iz Oružanih snaga te iz Policijske akademije - kazao je Zalihić.

Dodaje da su sa GSS- om imali vrlo dobru komunikaciju i organizaciju.

- Značaj IRD uređaja je neprocjenjiv - kaže Zalihić.

- Općina Centar nam je donirala dva motocikla, kazao je Zalihić

Dodao je da u Zavodu traže pravnu pomoć, jer građani trpe, tako da on insistira na motociklima. 

- Imamo određene ingerencije te moramo zajedno riješiti problem ograničene radne sposobnosti zaposlenika u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć - kazao je Zalihić. 


Naplata usluga

Indira Begović rukovodilac finansijsko-ekonomske službe iz Zavoda za javno zdravstvo KS istakla je da manji dio svojih usluga naplaćuje u gotovini. 

- Dozvoljena naplata je u iznosu do 200 KM, a naše usluge koštaju puno manje od toga tako da jedan dio usluga se naplaćuje tako. Usluge nisu u sistemu PDV-a, a uredbom Vlade Federacije BiH javne zdravstvene ustanove su isključene iz fiskalizacije - kazala je Begović. 

U 2018. godini imali smo ogromne napore kako bismo spriječili epidemije morbila, dodala je ona. 

U pregovorima s drugim kantonima uspjeli su da dio vakcina dobiju za Kanton Sarajevo protiv morbila.

 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.