REAKCIJE

Oglasio se Sindikat KCUS-a o neusvajanju izvještaja o radu ove ustanove

Trenutna Vlada KS pokazuje neobjašnjivu, neprijateljsku djelatnost prema KCUS, koji je najveća ali i najuspiješnija zdravstvena ustanova u BiH, saopćeno je iz Sindikata

Iz Sindikata kažu da je sramotan čin oduzimanje materijalnih sredstava. Arhiv

A. J.

11.5.2021

Sindikat Kliničkog centra Univerziteta z Sarajevu (KCUS) izražava veliko nezadovoljstvo i oštro osuđuje neusvajanje pozitivnog Izvještaja o radu i finansijskom poslovanju KCUS-a.

Kako su saopćili, također "osuđuju oduzimanje 2.000.000 KM od materijalnih troškova i 650.000 KM sa stavke PET CT, čime se direktno ugoržava život i zdravlje pacijenata oboljelih od malignih bolesti".

- Izvještaj je detaljno prezentiran na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj 05.05.2021 godine. Izvještajem je utvrđeno da je KCUS tokom 2019. godine pozitivno poslovao, kao i prethodnih godina, što dokazuje pozitivan revizorski izvještaj.

Trenutna Vlada KS pokazuje neobjašnjivu, neprijateljsku djelatnost prema KCUS, koji je najveća ali i najuspiješnija zdravstvena ustanova u BiH. KCUS se hrabro nosio sa COVID-19 pandemijom i najtežim bolesnicima pružao sve potrebne zdravstvene usluge. S toga je sramotan čin oduzimanje materijalnih sredstava, ali i iznošenje neistina i izazivanje „huškanja“ građanstva prema KCUS, što konstantno radi ministar zdravstva u Vladi KS prof. dr Haris Vranić - navode iz Sindikata.


Anesteziolozi im se nisu obratili

Napominju da nijedna zdravstvena ustanova u BiH, čak i kada ima veće probleme od KCUS-a, nije u fokusu javnosti i pod političko-medijskim nasrtajima kao KCUS.


- Pitamo se da li na ovaj način Skupština KS želi kazniti uposlenike za predan rad i uspjehe koji su ostvareni? Mi ovakav postupak ne možemo smatrati drugačije nego kažnjavanjem svih nas uposlenika, članova Sindikata, koji su dali veliki doprinos u unaprijeđenju rada i poslovanja najveće i najstarije zdravstevene ustanove u Bosni i Hercegovini. Svaki napad na KCUS, na uposlenike koji već mjesecima rade pod nevjerovatnim opterećenjem i pritiskom, je napad na zdravlje i sigurnost svih građana kako Kantona Sarajevo tako i drugih pet kantona, suosnivača KCUS - saopćili su.


Osvrnuli su se i na, kako su naveli, loš rad Kriznog štaba KS kojeg smatraju u potpunosti odgovornim za "strahoviti treći val pandemije, jer upravo oni nisu poduzimali prave korake na vrijeme".


- Premijer Vlade KS Edin Forto je izjavio da je „Sarajevo Bergamo“ ali tada nije poduzeo i primjenio odgovarajuće potrebne mjere. Za mjere koje su kasnije poduzete već je bilo kasno. Pandemija se razbuktala, a uposlenici KCUS-a nakon što su skoro godinu dana jedini zbrinjavali hospitalne COVID 19 bolesnike, morali su gasiti taj požar.


Sindikat KCUS Sarajevo, kako navode, strogo osuđuje i plasiranje neistina u javnosti zbog odlaska anesteziologa, unoseći nemir među pacijente, te na taj način prikupljanja jeftinih političkih poena. Moramo naglasiti da se 13 anesteziologa koji su podnijeli zahtjev za prekid Ugovora o radu, nisu nikada obratili Sindikatu KCUS-a Sarajevo sa svojim problemima kako bi se isti, ako ih u opšte ima, riješili - saopćili su.

Ispraviti grešku prema uposlenicima

Ističu da Sindikat KCUS-a Sarajevo stoji uz svoj menadžment, ljekare, medicinske sestre-tehničare, servirke, radnice, i sve ostale koje zbrinjavaju njihove pacijente.


- Mi smo veliki tim koji brine za sve građane. To ćemo i dalje raditi.


Na kraju, apelujemo na Skupštinu KS i Vladu KS, a posebno na nadležno ministarstvo zdravstva, da isprave grešku prema uposlenicima KCUS – članovima Sindikata KCUS, koji svakodnevno vrijedno rade u službi zdravlja naših građana, iz cijele Bosne i Hercegovine.


Lične animozitete i nezadovoljstvo političke prirode morate ostaviti po strani, jer KCUS ne smije biti predmetom političkih netrpeljivosti - navodi se u saopćenju Sindikata KCUS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.