VSTV

Ukinuta suspenzija predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimiru Špoljariću

Advokat Pizović je potvrdio da se Špoljarić jučer vratio na posao predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu

Sudija Špoljarić s advokatom Pizovićem. BIRN

Ad. A. / BIRN

11.5.2021

Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) odbila je žalbu Ureda diciplinskog tužioca (UDT) na odluku kojom je sudija Vladimir Špoljarić oslobođen odgovornosti za neprimjereno ponašanje koje šteti ugledu sudijske funkcije, te mu ukinula supenziju, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov pravni zastupnik Senad Pizović.

-To je ukinuto nakon što je drugostepeno vijeće VSTV-a odlučilo da odbije žalbu disciplinskog tužioca i potvrdi prvostepenu oslobađajuću odluku za disciplinski postupak i pošto je potvrđena prvostepena odluka, samim tim je ukinuta i suspenzija - rekao je advokat Pizović.

On je istakao da ne postoji više pravni osnov da Špoljarić bude pod suspenzijom, budući da je on isključivo bio suspendovan zbog pokrenutog disciplinskog postupka.

Pizović je potvrdio da se Špoljarić jučer vratio na posao predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu.

Prvostepena disciplinska komisija je prošlog mjeseca odbila kao neosnovanu tužbu protiv Špoljarića.

Ured disciplinskog tužioca teretio je Špoljarića da je od januara do kraja jula 2019. u kancelariju jedne uposlenice donio dvije šolje s njenom fotografijom, koja se nalazila na internet stranici Suda, i pisao poruke u njen rokovnik, dok je preko uposlenika na automobil druge uposlenice ostavio naljepnice “beba u autu” i na ključeve zakačio privjeske na kojima je pisalo “tražim momka”.

Ured disciplinskog tužioca podnio je žalbu na oduku prvostepene disciplinske komisije.

Protiv Špoljarića je u Sudu BiH u toku postupak po optužnici Tužilaštva BiH koja ga tereti da je kontinuirano od decembra 2018. do polovine 2019. seksualno uznemiravao uposlenicu Kantonalnog suda u Sarajevu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.