PROŠIRENJE USLUGA

Prvi električni Porsche koristio novopostavljene punjače u "Avaz Twist Toweru"

Instalirani punjači za električno punjenje u najvišoj zgradi u regionu

Porsche Taycan iskoristilo novu uslugu. Avaz

Piše: Fu. M.

11.5.2021

Najviša zgrada u regionu "Avaz Twist Tower", koja ima više od 350 garažnih i parking mjesta, proširila je svoje usluge instaliranjem više punjača za električno punjenje automobila.

Danas je automobil Porsche Taycan iskoristilo novu uslugu u kompleksu "Avaz Twist Towera".

Porsche BH generalni uvoznik vozila Volksvagen koncerna za BiH, gdje nakon svjetske premijere prvog potpuno električnog modela Porsche Taycan krajem 2019 godine u Kini, odlučio da krene u prvi pilot projekat i time uložio maksimalne napore da na tržište Bosne i Hercegovine promoviše i eksploatiše prvo električno Porsche vozilo – Taycan.

Za to je bilo potrebno zadovoljiti određene norme i ispuniti očekivanja proizvođača.

Već prvi put kada smo vozili Taycan po cestama u Bosni i Hercegovini shvatili smo da kilometražu koju je propisao Porsche AG iz Sttutgarta odgovara onoj realnoj kilometraži koju smo prevezli…To nam je olakšalo planiranje puta prelaska iz jednog u drugi grad. Bitno je naglasiti da smo kompletan put vozili na način da smo koristili 4 moguće vrste range: Range, Normal, Sport i Sport Plus. To nam je značilo da uzimajući u obzir range u kojem smo vozili smo uvijek uspješno prelazili zadatu kilometražu. Nakon pređenih 200 kilometara odlučili smo sa za pauzu i uz ugodan ručak da dopunimo bateriju Taycana, kako bi nastavili put do finalne destinacije.

Ostale lokacije punjača

Kao jedan od uslova uvođenja električnog Porsche Taycana na tržište Bosne i Hercegovine pored visokih normi i standarda proizvođača Porsche AG bili smo u obavezi implementirati projekat “Porsche Destination Charging.” Projekat smo započeli u julu mjesecu 2019. Godine, gdje smo na 14 pažljivo odabranih lokacija ugradili 2 AC punjača snage 11 kw, gdje vlasnici Porsche električnih i plug-in hibridnih vozila ista mogu da napune.

Lokacije na kojima su punjači već dostupni našim klijentima su u: Bijeljini, Banja Luci, Doboju, Sarajevu, Trebeviću, Jahorini, Mostaru i Neumu. U odabiru lokacija prvenstveno smo vodili računa da iste našim klijentima nude ekskluzivitet i da na tim lokacijama oni mogu kvalitetno da utroše svoje vrijeme dok se električno vozilo ne napuni.

Poseban akcent stavljen je na rastojanje između lokacija, njihovu geografsku poziciju, ali i cestovnu povezanost, a sve kako bi putovanje električnim vozilom u cijeloj Bosni i Hercegovini bilo što jednostavnije. Također želimo naglasiti da se projekat “Porsche Destination Charging” nastavlja i u ovoj godini na dodatnih 10 lokacija.

Lokacije na kojima se trenutno završavaju pripremne radnje za instalaciju punjača su: Trebinje, Međugorje, Livno, Travnik, Mrkonjić grad, Bihać, Tuzla, Modriča i Sarajevo.
Cilj kompanije Porsche BH je da do kraja mjeseca oktobra u našoj zemlji imamo operativne sve 24 lokacije sa ukupno 48 punjača.

Punionica u "Avaz Twist Toweru". Avaz

Konačno je i stigao prvi električni Porsche Taycan u BiH, možete li nam nešto više kazati o modelu Taycan?

- Porsche Taycan je Prvi Električni Porsche Model na tržištu BIH. Iskreno smo ponosni i drago nam je, što smo bili spremni u ovakvoj komplikovanoj poslovnoj atmosferi i situaciji zbog Covid-19, da prezentiramo našim cijenjenim klijentima ovaj model. Mnogo detalja smo morali ispuniti na tržištu, kako bi uopšte mogli dobiti navedeni model. I to nije sve, pored modela Taycan turbo, mi smo tržište uspjeli obogatiti sa modelom Taycan turbo S, koji je ujedno najjači električni model u paleti modela Taycan koji se nudi u ovom momentu. Kada uzmemo u obzir da se radi o potpuno električnom modelu, automatski se fokusiramo na jedno pitanje, kako i na koji način ćemo puniti navedeno vozilo i ujedno eksploatisati.

Zato smo putem projekta „Porsche Destination Charging“ zadovoljili sve potrebe, prezentirali i postavili Porsche punjače na 24 lokacije. Bitno je navesti, da sve lokacije nisu jos u funkciji, ali je plan da do novembra ove godine imamo 24 potpuno osposobljene lokacije, sa 48 punjača, i to svaki od njih po 11kW. Nakon svega navedenog, imali smo priliku da vozimo Taycan turbo-a i već nakon nekoliko stotina kilometara smo shvatili, da Taycan zaista ispunjava sve uslove koje je proizvođač i naveo i da ukoliko pazimo kako i na koji način koristimo vozilo, slobodno može preći 400 km.

instaliranjem više punjača za električno punjenje automobila u "Avaz Twiet Toweru". Avaz

- Ono što sto smo također radili tokom 2019 godine jeste naš konstantan fokus na tzv. elektromobilnosti i uvođenju potpuno električnih vozila na naše tržište iz našeg koncerna. Jedan dobar dio već 2019 pa i tokom ove tekuće 2020 godine, uprkos pandemiji, nije nas obeshrabrio da nastavimo sa našim aktivnostima na elektromobilnosti.

Ovdje posebno prednjači naša marka Porsche koja je do ovog momenta na 24 različite lokacije diljem BiH instalirala 48 punjača koji mogu zadovoljiti potrebe potpune mobilnosti naših kupaca. Sa ovim konceptom nastavljamo dalje i sa ostalim našim markama uz nadu da će i država dati svoj doprinos u implementaciji obzirom da u ovom dijelu ne samo da imamo katastrofalne nego degradirajuće zakonske osnove za kupovinu ekološki naprednih vozila.

Uspješan projekat Porschea. Promo

Još 16 punjača

Bitno je napomenuti, da smo planirali u 2021. godini instalirati dodatno na 8 lokacija još 16 punjača po 11kW.

- Koji od brendova koje zastupate je ostvario najbolje rezultate u BiH?

Sama liderska pozicija na tržištu prodaje novih vozila koncerna koje kao kompanija zastupamo na tržištu BiH daje za posebno zadovoljstvo istači marku Škoda koja već decenijama ovdje ima oko 20% tržišnog udijele. Svako peto prodato novo vozila je marke Škoda gdje su kupci pored već poznatog kvaliteta prepoznali i tu već čuvenu tajnu prodaje ove marke „Uloženo-Dobiveno“ kao najbolji omjer pri kupovini novog vozila. Neizostavno naš bazni brand marka VW (putnički i komercijalni program) ima odlične rezultate, te Audi koji je već dugi niz godina lider u tzv. Premium segmentu, sa sve aktivnijim i interesantnijim Seatom, te na kraju vrhom naše ponude sa vozilima marke Porsche su osigurali jednu izuzetno lijepu poslovnu priču kao i uspjeha kompanije Porsche BH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.