PRENOSIMO

Montaže bota SDA dospjele i u izvještaj Stejt Departmenta: Cilj je bio diskreditirati novinare koji su pisali o kontroverznoj nabavci respiratora

U junu je na društvenim mrežama objavljeno nekoliko uređenih videozapisa čiji je cilj bio diskreditacija novinara, navodi Stejt Department

Press Media
  • Jasmin Mulahusić

    Jasmin Mulahusić

    Foto: Press Media


Postupci radikalnog “ratnika” SDA na društvenim mrežama Jasmina Mulahusića, protiv kojeg se u Tužilaštvu BiH vodi istraga zbog širenja nacionalne mržnje, razdora i netrpeljivost, dospjeli su i u izvještaj američkog Stejt Departmenta, piše Press Media.

Američki Stejt Department objavio je svoj izvještaj o ljudskim pravima za prošlu godinu. Radi se o iscrpnom izvještaju u kojem se detektiraju ključni problemi, a domaće vlasti bi ga trebale koristiti kao putokaz. U izvještaju se navodi kritična medijska slika zbog ogromnih pritisaka političkih grupacija na novinare.

Objave i montaže radikalnog SDA “ratnika” na društvenim mrežama Jasmina Mulahusića privukle su pažnju ne samo Tužilaštva Bosne i Hercegovine već i američkih vlasti.

- U junu je na društvenim mrežama objavljeno nekoliko uređenih videozapisa čiji je cilj bio diskreditacija novinara koji su pisali o kontroverznoj kupnji medicinskih respiratora u Federaciji BiH, a u šta je bio uključen premijer Federacije BiH (Fadil Novalić) - piše u izvještaju Stejt Departmenta.

Svima koji su pratili aferu Respiratori dobro je poznato da je metu na čelo novinarima, opozicionim političarima i svima koji su se usudili otvoreno komentarisati nabavku respiratora stavljao bot SDA Jasmin Mulahusić, inače osoba koja živi u Luksemburgu.

Upravo je Mulahusić kreator videozapisa koji su sporni američkim vlastima i koje su nazvali pokušajem “diskreditacije novinara”. Za razliku od Amerike, SDA i mediji bliski SDA proteklih sedmica započeli su kampanju u kojoj tvrde da se njihovim botovima ograničava “sloboda izražavanja” vjerovatno nesvjesni da “sloboda izražavanja” i “širenje mržnje” nisu sinonimi, piše PRESS.

Kompletan izvještaj možete pročitati ovdje.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na