PRENOSIMO

Montaže bota SDA dospjele i u izvještaj Stejt Departmenta: Cilj je bio diskreditirati novinare koji su pisali o kontroverznoj nabavci respiratora

U junu je na društvenim mrežama objavljeno nekoliko uređenih videozapisa čiji je cilj bio diskreditacija novinara, navodi Stejt Department

Press Media

11.5.2021

Jasmin Mulahusić. Press Media

Postupci radikalnog “ratnika” SDA na društvenim mrežama Jasmina Mulahusića, protiv kojeg se u Tužilaštvu BiH vodi istraga zbog širenja nacionalne mržnje, razdora i netrpeljivost, dospjeli su i u izvještaj američkog Stejt Departmenta, piše Press Media.

Američki Stejt Department objavio je svoj izvještaj o ljudskim pravima za prošlu godinu. Radi se o iscrpnom izvještaju u kojem se detektiraju ključni problemi, a domaće vlasti bi ga trebale koristiti kao putokaz. U izvještaju se navodi kritična medijska slika zbog ogromnih pritisaka političkih grupacija na novinare.

Objave i montaže radikalnog SDA “ratnika” na društvenim mrežama Jasmina Mulahusića privukle su pažnju ne samo Tužilaštva Bosne i Hercegovine već i američkih vlasti.

- U junu je na društvenim mrežama objavljeno nekoliko uređenih videozapisa čiji je cilj bio diskreditacija novinara koji su pisali o kontroverznoj kupnji medicinskih respiratora u Federaciji BiH, a u šta je bio uključen premijer Federacije BiH (Fadil Novalić) - piše u izvještaju Stejt Departmenta.

Svima koji su pratili aferu Respiratori dobro je poznato da je metu na čelo novinarima, opozicionim političarima i svima koji su se usudili otvoreno komentarisati nabavku respiratora stavljao bot SDA Jasmin Mulahusić, inače osoba koja živi u Luksemburgu.

Upravo je Mulahusić kreator videozapisa koji su sporni američkim vlastima i koje su nazvali pokušajem “diskreditacije novinara”. Za razliku od Amerike, SDA i mediji bliski SDA proteklih sedmica započeli su kampanju u kojoj tvrde da se njihovim botovima ograničava “sloboda izražavanja” vjerovatno nesvjesni da “sloboda izražavanja” i “širenje mržnje” nisu sinonimi, piše PRESS.

Kompletan izvještaj možete pročitati ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.