PROBLEMI U GLAVNOM GRADU

Zbog čega je Sarajevo zatrpano smećem: Vozila "Rada" u kvaru, upitna bila i registracija vozila

Imali smo određene probleme sa zvonastim kontejnerima, konkretno, vozila su bila u kvaru jedno vrijeme, tačnije tri ili četiri dana, rekao Ramić

Smeće u jednom od sarajevskih naselja uslikano 10. maja. Facebook

Piše: A. Kukić

12.5.2021

Građani Kantona Sarajevo putem društvenih mreža dijele fotografije neispražnjenih kontejnera, pored kojih se nalazi gomila kesa sa smećem. Osim toga, smeće raznose i psi lutalice te ptice.

Iz kantonalnog preduzeća "Rad" za portal "Avaza" kazali su da rade na pražnjenu kontejnera i da su im prethodna četiri dana vozila bila u kvaru.

Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP "Rad", kaže da glavni problem predstavlja nepropisno odlaganje otpada u zvonaste kontejnere, što dovodi do kvara vozila i nemogućnosti da se oni isprazne.

- Imali smo određene probleme sa zvonastim kontejnerima, konkretno, vozila su bila u kvaru jedno vrijeme, tačnije tri ili četiri dana. Nažalost, kvarovi su nastali zbog odlaganja kabastog, odnosno građevinskog otpada. Zbog toga nismo bili u mogućnosti da praznimo te zvonaste, odnosno podzemne kontejnere, koji su u kratkom periodu ostali van stroja. Ali, evo, jučer, u jutarnjim satima su izašli na teren radnici i bili na terenu u tri smjene, kako bi obavili dio obaveza koje smo ostali dužni da obavimo u prethodnim danima - kazao je Ramić i apelovao  na vozače da vozila ne parkiraju u blizini kontejnera, jer na taj način onemogućavaju njihovo pražnjenje.

Ramić: Apelujemo na građane da vode računa šta odlažu u kontejnere. Avaz

Zvonasti kontejneri se prazne tri puta sedmično, a na nekim lokacijama i svakodnevno. U posljednjih mjesec, navodi Ramić, preduzeće ima problem sa ovom vrstom kontejnera.

- Koristimo priliku da apelujemo prema građanima da vode računa šta odlažu u kontejnere s obzirom na to da su namijenjeni za kućni komunalni otpad. Radi se na tome da se svi ti kontejneri isprazne, ali moramo voditi računa na stvari koje su odložene unutar samih kontejnera kako ne bi došlo ponovo do ispadanja nekog vozila, a na takve stvari, nažalost, ne možemo da utječemo ako se stanovnici ne pridržavaju pravila kada je u pitanju odlaganje otpada - rekao je Ramić.

Kazao je da je "Rad" zbog neimenovanja Nadzornog odbora u proteklom periodu imao određenih problema, te je moglo doći do nemogućnosti registracije vozila, nabavke goriva i rezervnih dijelova za vozila.

- Vozila se registruju i imamo neometane aktivnosti kad su u pitanju registracije vozila, ono što jeste činjenica je da smo imali problema sa moratorijem i neimenovanjem Nadzornog odbora. Nemamo problema sa registrovanjem vozila, ali iz tog razloga što je ranije bilo, to se na neki način reflektovalo. Do takve situacije ne bi smjelo doći, da se vozilo ne može registrovati, i upravo na tome se radi u koordinaciji sa Vladom KS rješavaju se problemi koje imamo unutar preduzeća, a koja su prouzrokovana neimenovanjima iz prošle godine. Neće doći do toga da ne možemo registrovati vozila, da nemamo rezervne dijelove, ili da nemamo gorivo i tako te stvari koje su prouzrokovane stvarima koje su političke prirode - zaključuje Ramić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.