NAZIV NA OBA PISMA

Karić: Bistrička stanica bit će obnovljena prema izvornom stanju objekta

Natpis će se nalaziti na 3 pozicije: južnoj fasadi objekta, nekadašnjem peronu, te na glavnoj staničnoj zgradi (kula “A”) na južnoj i istočnoj fasadi, pojašnjeno iz Gradske uprave

Piše: A. J.

12.5.2021

Karić tražila dodatne informacije od izvođača radova. Twitter

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić oglasila se danas na Twitteru kazavši da je iznenađena fotografijom kako bi trebala izgledati Bistrička stanica, a na kojoj nema ćirilićnog naziva ovog objekta.

Navela je da će zatražiti od izvođača radova da se vrati autentični natpis na latinici i ćirilici jer kako je navela, riječ je o dva ravnopravna pisma u Bosni i Hercegovini.


Ubrzo je objavljeno i saopćenje Gradske uprave u kojem se navodi da je glavnim projektom rekonstrukcije i adaptacije Željezničke stanice Bistrik predviđen natpis na latiničnom i ćiriličnom pismu u skladu sa izvornim stanjem objekta.


- Natpis će se nalaziti na 3 pozicije: južnoj fasadi objekta, nekadašnjem peronu, te na glavnoj staničnoj zgradi (kula “A”) na južnoj i istočnoj fasadi.


Trenutni natpis je zatečen i isti se neće zadržati. Kalup za tekst je već pripremljen, a sljedeći korak je izrada gipsanih slova na fasadi, bojenje i vraćanje autentičnog izgleda - navedeno je iz Gradske uprave.


Stara željeznička stanica na Bistriku. Twitter


Budući muzej i turistička atrakcija glavnog bosanskohercegovačkog grada, smatra Karić, mora da bude reprezent svega što Sarajevo i Bistrik kao jedno od najstarijih naselja ovog grada, simboliziraju.

Status koji je objavila Karić. Printscreen

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.