NAZIV NA OBA PISMA

Karić: Bistrička stanica bit će obnovljena prema izvornom stanju objekta

Natpis će se nalaziti na 3 pozicije: južnoj fasadi objekta, nekadašnjem peronu, te na glavnoj staničnoj zgradi (kula “A”) na južnoj i istočnoj fasadi, pojašnjeno iz Gradske uprave

A. J.
 • Karić tražila dodatne informacije od izvođača radova

  Karić tražila dodatne informacije od izvođača radova

  Foto: Twitter


Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić oglasila se danas na Twitteru kazavši da je iznenađena fotografijom kako bi trebala izgledati Bistrička stanica, a na kojoj nema ćirilićnog naziva ovog objekta.

Navela je da će zatražiti od izvođača radova da se vrati autentični natpis na latinici i ćirilici jer kako je navela, riječ je o dva ravnopravna pisma u Bosni i Hercegovini.

Ubrzo je objavljeno i saopćenje Gradske uprave u kojem se navodi da je glavnim projektom rekonstrukcije i adaptacije Željezničke stanice Bistrik predviđen natpis na latiničnom i ćiriličnom pismu u skladu sa izvornim stanjem objekta.

- Natpis će se nalaziti na 3 pozicije: južnoj fasadi objekta, nekadašnjem peronu, te na glavnoj staničnoj zgradi (kula “A”) na južnoj i istočnoj fasadi.

Trenutni natpis je zatečen i isti se neće zadržati. Kalup za tekst je već pripremljen, a sljedeći korak je izrada gipsanih slova na fasadi, bojenje i vraćanje autentičnog izgleda - navedeno je iz Gradske uprave.

 • Stara željeznička stanica na Bistriku

  Stara željeznička stanica na Bistriku

  Foto: Twitter


Budući muzej i turistička atrakcija glavnog bosanskohercegovačkog grada, smatra Karić, mora da bude reprezent svega što Sarajevo i Bistrik kao jedno od najstarijih naselja ovog grada, simboliziraju.

 • Status koji je objavila Karić

  Status koji je objavila Karić

  Foto: Printscreen


Više o temi Benjamina Karić

POVODOM 9. MAJA
Vijećnica u bojama zastava EU i BiH
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na